Slow Down HELP! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-19-2006, 07:34 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 456
Send a message via AIM to meefle
Default Slow Down HELP!

Well my computer was first running great, no lag, multy tasking was great, never slowed down. I installed a game (silkroad online) and i installed the driver for the VIA chipset. well after i installed it and restarted, when i get to the windows screen, the computer just restarts. so i wiped the harddrive, reinstalled windows and now my computer is slower than it was before (but not so slow its impossible to work on). i did a virus scan, disk clean-up, installed spk2, pretty much everything i had before i wiped the hd (cept silkroad).

is there anything i can do? i have a coupon for system mechanic 6 by iolo that i might get. Is there ways i can tweat my performance until i get sm6?
__________________

__________________
*Opteron 165 1.8Ghz
*DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D
*HIS Hightech X1900XT 512MB w/ Zalman VF900 (Core: 690Mhz, Mem: 1500Mhz)
*G.Skill 1GB DDR 400
*Kingwin Mutant X Series
*HP IDE Lightscribe DVD Burner
*Seagate Barracuda 80GB SATA II
*Maxtor 80GB IDE
*OCZ Gamexstream 600W PSU
meefle is offline  
Old 01-20-2006, 10:36 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

generally any performance loss after a reformat can be attributed to a) a failing hdd that you just pushed a little closer to death or b) incorrect drivers for your motherboard etc.
__________________

Nitestick is offline  
Old 01-20-2006, 01:24 PM   #3 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

defragment the hard drive, or rollback the driver you just installed.
talldude123 is offline  
Old 01-20-2006, 01:30 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 456
Send a message via AIM to meefle
Default

how do you rollback the driver?
__________________
*Opteron 165 1.8Ghz
*DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D
*HIS Hightech X1900XT 512MB w/ Zalman VF900 (Core: 690Mhz, Mem: 1500Mhz)
*G.Skill 1GB DDR 400
*Kingwin Mutant X Series
*HP IDE Lightscribe DVD Burner
*Seagate Barracuda 80GB SATA II
*Maxtor 80GB IDE
*OCZ Gamexstream 600W PSU
meefle is offline  
Old 01-21-2006, 01:09 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 73
Send a message via Yahoo to coreyjames66
Default

Assuming you have XP, Go to Control Panel>Performance&Maintenance>System>Click the "hardware" tab>Device Manager>Find what you're looking for on the provided list> Right click on it>then click "Properties >and then the "drivers" tab. One option shown is "Roll back driver"

Personally, I think your hdd is crapping on you but I've been wrong before.

Defragging isn't going to do much good being as you just re-formatted and it shouldn't need defragging.

Major Geeks has some freeware utilities that can help you check your hdd health. It'd be worth checking out if all else fails.

Look under "Drive Utilities". The freeware is mixed with shareware so make sure of what you're downloading.

One diagnostic for Maxtor that is free is Here

Hope this helps!
Corey
__________________
We decide which is right and which is an illusion
coreyjames66 is offline  
Old 01-21-2006, 09:24 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 456
Send a message via AIM to meefle
Default

ok well i reformatted again yesterday (after usin a bootable cd with powermax on it to check for errors and it said i had none) Well it seems to be running like it was before with no slow down anymore. I'm goin to get a new hd soon, probably a Serial ATA150. thanks for the help though
__________________

__________________
*Opteron 165 1.8Ghz
*DFI Lanparty UT nF4 Ultra-D
*HIS Hightech X1900XT 512MB w/ Zalman VF900 (Core: 690Mhz, Mem: 1500Mhz)
*G.Skill 1GB DDR 400
*Kingwin Mutant X Series
*HP IDE Lightscribe DVD Burner
*Seagate Barracuda 80GB SATA II
*Maxtor 80GB IDE
*OCZ Gamexstream 600W PSU
meefle is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.