Setting a monitor to portrait mode? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-08-2015, 09:53 PM   #1 (permalink)
og5
Junior Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 98
Default Setting a monitor to portrait mode?

Hi, I thought it'd be simple to set a display on to portrait mode but I'm having trouble. Is there a standard way of doing this?

In case its monitor specific, here are my stats:

- Dell 2405FPW (external monitor)
- My laptop has integrated Intel HD 4000 graphics

Here's a video of me going through all the settings:

- I also forgot to mention that I'm running Windows 8.1.

Thanks
__________________

og5 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 09:13 AM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Rotate it through the Intel HD Graphics Control Panel (assuming you have Intel Graphics drivers installed from Intel's website).

You can rotate it through the software, or use the shortcut keys: Ctrl+Alt+Arrow keys
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 12:04 PM   #3 (permalink)
og5
Junior Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 98
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

thanks, I did that without any luck:

og5 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 12:14 PM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Does your laptop have switchable graphics (i.e. both dedicated/integrated that switches automatically)? If so, then you'd have to look in the graphics control panel for that card (e.g. CCC or NvCP). Also, see here: Graphics Drivers — Switchable Graphics Feature FAQ

If it doesn't have switchable graphics, check this: https://communities.intel.com/message/215426
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 06:24 PM   #5 (permalink)
og5
Junior Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 98
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Thanks, it's going to be tough to check with Lenovo to see if my computer model has switchable graphics because I don't have the model information anymore. Is there any other way to test this out or find the information another way?
og5 is offline   Reply With Quote
Old 04-09-2015, 08:08 PM   #6 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Do you have multiple display adapters under Device Manager -> Display Adapters?

The model for the laptop should be printed on the laptop somewhere as well - either on the front monitor bezel, on the top half near the keyboard, on on a label on the bottom.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2015, 04:40 AM   #7 (permalink)
og5
Junior Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 98
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

No just this one:

og5 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2015, 09:13 AM   #8 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Did you try the registry edit in the 2nd link?
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2015, 11:18 AM   #9 (permalink)
og5
Junior Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 98
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Before I do that I want to know if it applies to my graphics card i.e. if it's switchable or not. Maybe I'm missing an inference, is the lack of a second device adapter proof that I don't have switchable graphics?
og5 is offline   Reply With Quote
Old 04-10-2015, 11:28 AM   #10 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,516
Default Re: Setting a monitor to portrait mode?

Quote:
Originally Posted by og5 View Post
Before I do that I want to know if it applies to my graphics card i.e. if it's switchable or not. Maybe I'm missing an inference, is the lack of a second device adapter proof that I don't have switchable graphics?
Correct .
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Triple Monitors with 2 x Portrait ithanz Monitors, Printers and Peripherals 4 05-22-2013 08:03 PM
How to put screen in portrait mode? Stormbird87 Hardware Repairs and Troubleshooting 4 12-01-2010 02:42 PM
3000 Images Form Panoramic Portrait of the Milky Way Osiris Digital Photography and Imaging 6 11-29-2009 12:51 PM
Giveaway of the Day - Plato Portrait Maker Osiris Tips, Tricks & Tutorials 0 11-29-2009 11:05 AM
Software to switch between landscape/portrait views Hartman Microsoft Windows and Software 7 12-26-2004 09:52 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.