SATA Host Adapter - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-11-2003, 06:53 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Argilus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 128
Send a message via AIM to Argilus
Question SATA Host Adapter

Alright, bought a; Seagate Barracuda 120GB Serial ATA 7200rpm 8MB Buffer hard dive. I purchaced it online, although I didn't include the SATA HOST Adapter. Is it a necessity to have for it to work or is it an option to have it run faster as I hear SATA stats do?

It was an extra $50.00 so I hesitated, but I need it or you think I should need it, let me know. My comp is for gaming.
__________________

Argilus is offline  
Old 12-11-2003, 11:46 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2003
Posts: 500
Default

Uhhhh,, YES!!!

the reason for the SATA is to run through the SATA connector and get the advantages of the SATA,,,

If you run it IDE,, why bother buying the SATA drive??

In canada,, I bought the wire lead and the Connector for $40 ,,

shop around ,, should be cheaper in Cali,, I thought they had everything out there for nothing??

cheers,
__________________

__________________
Crash Abbott
MCSE, MCP+I, A+

\"You\'re the Disease, and I\'m the Cure!\"
CrashAbbott is offline  
Old 12-12-2003, 03:39 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 774
Send a message via AIM to RyanOldw83
Default

Yes, you definitely will need the adapter.
__________________
Windows XP PRO:$0, Visual Studio 6:$0, Age of Empires 2:$0, Halo:$0.
Having $100s in free MS software while people are being sued over $.99 songs: Priceless
RyanOldw83 is offline  
Old 12-12-2003, 04:07 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 506
Default

The data transfer speed for IDE is 66/100 or 133 for ultra.
The data transfer rate for SATA is 150 so yes you need the adapter if you want to take advantage of the serial ATA drive
__________________
My gaming machine:

P4 2.8 GHz
2 X 512 MHz PC3200 in dual DDR mode
Intel D865PERL MOBO
integrated 6.1 MAX audio
Logitech duo MX mouse and KB
ATI RADEON 9800 PRO
zerozero is offline  
Old 12-12-2003, 10:40 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Argilus's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 128
Send a message via AIM to Argilus
Default

Alright, Thanks. I figured as much. I guess next paycheck I've got some shoppage do. But for know am I able to use my hard drive with out it?
Argilus is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:44 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.