SATA help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-27-2004, 10:23 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 21
Send a message via AIM to surion
Default SATA help

Ok i just bought a new 200 gig harddrive the other day and i can get my bios to see it but my raid utilities can... But i dont want to use the harddrive for raid i only want to use it for a harddrive can anyone help me config it so it will work the way i want it to.
__________________

surion is offline  
Old 11-27-2004, 10:39 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

your hard drive should have come with a driver disk
can you see it in Device Manager?
if so, you will have to install the drivers for it there
__________________

__________________
Apokalipse is offline  
Old 11-27-2004, 11:12 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 862
Send a message via AIM to Megadeth2 Send a message via Yahoo to Megadeth2
Default

If you run Windows XP, then the SATA is always a problem. Windows XP being plu and play still isn't plug and play with SATA as that is relatively new. You will have to boot the computer and run Windows. Check if Windows has detected it which is very unlikely by right clicking on My Computer and then clickng Manage on the menu. This will show you if your hard drive was detect-it will appear in the list as a raw or unformatted. Either case, detected or not, you will have to install the driver. Then that should solve the RAID problem.
Megadeth2 is offline  
Old 11-29-2004, 11:39 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 21
Send a message via AIM to surion
Default

ok i have the harddrive installed but its not xp, its my raid controller because i broguht my harddrive to my friends house pluged it in and his bios saw it so i just have to find a way to tell my raid controller to let my bios see the thing but i dunno and i dont want to pay someone $30 to do it for my.
surion is offline  
Old 11-30-2004, 09:23 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 21
Send a message via AIM to surion
Default

ok now i know how to do it but it wont work lol. Well when i go to install xp i asked me to press F6 to intall drivers well i press F6 and guess what happens nothing so now i need more help
surion is offline  
Old 11-30-2004, 11:35 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 973
Send a message via Yahoo to intercodes
Default

surion,

If your sata drivers are in a CD, copy those drivers to a floppy. When you install XP, pres F6 and it will ask you to install sata controllers. Insert your floppy with the sata drivers in it and install em. Then XP wud proceed to install.

p.s: Disable your IDE drive[BIOS,options,disable ide hdd], if you want to install XP on sata. By default if you have sata and IDE, XP will install only in IDE
__________________

intercodes is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:59 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.