sata harddrives - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-29-2004, 10:03 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 217
Send a message via AIM to D4RK GR4YL3N
Default sata harddrives

just making sure... i just bought a 160 gig sata hdd. but installing a sata hdd as your boot disk is the same as installing an ide drive? with ide drives your always supposed to run your boot disk on ide 0, but with sata is there any requirement where your boot disk is connected? and can i still run a optical drive off ide 0?
__________________

__________________
Athlon 64 @ 2.3 ghz
Chaintech mobo
9800 Pro
1 gig RAM
2x 160 gig sata
Audigy 2 zs
dvd/cdrw
D4RK GR4YL3N is offline  
Old 01-29-2004, 10:20 PM   #2 (permalink)
tbc
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 45
Default

Hi,
I just instal one few month ago, I don't think it matters! But maybe let someone else to give you a better advice! : )
__________________

__________________
AMD 2500+ M (@Stock)
A7N8X-E Deluxe
Kingston 512mb DDR400 * 2
ATI 9600XT AIW
Vantec Aeroflow
tbc is offline  
Old 01-29-2004, 11:21 PM   #3 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default Re: sata harddrives

Treat it as a normal hard drive.

How ever your SATA Channel with be your PRIMARY IDE channel.
__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 01-30-2004, 02:02 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

you can go into the BIOS settings, and check the boot order, I suggest having your CD ROM as boot first and your hard drive second, so you can put in a CD to reinstall the OS later, and with no bootable CD in it will just go to your hard drive
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-30-2004, 08:57 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 303
Send a message via AIM to T1junkie
Default

Putting the boot disk on the primary is the best way to go.

although I have ended up working on a computer that apparently was working with the master HDD as the secondary slave !!!!!
__________________
IBM/Lenovo T43 2687DSU
Pentium M 2.0Ghz
1024 MB (DDR2 SDRAM)
80 GB Ultra ATA, 5400 RPM
14.1\" LCD
Windows XP Pro
DVD-R
64MB ATI MOBILITY RADEON X300
Integrated 802.11A/B/G, Bluetooth, 10/100/1000 Eth.
T1junkie is offline  
Old 01-30-2004, 11:51 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 247
Default

"and can i still run a optical drive off ide 0?"

Btw Sata is not optical.
__________________
Tech4hire

i am no lazier now than I was forty years ago, but that is because I reached the limit forty years ago. You can\'t go beyond possibility.
- Mark Twain
tech4hire is offline  
Old 01-30-2004, 11:52 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2003
Posts: 247
Default

ok you may not have meant the sata drive was optical. Sorry.
__________________
Tech4hire

i am no lazier now than I was forty years ago, but that is because I reached the limit forty years ago. You can\'t go beyond possibility.
- Mark Twain
tech4hire is offline  
Old 01-30-2004, 04:28 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 217
Send a message via AIM to D4RK GR4YL3N
Default

my mobo (well its in the mail) has 3 ide channels and 2 sata. can i boot off the sata and have optical drives set to master on ide0 and ide1? better performance with drives on 2 dif. channels? also will i be able to boot from anyone of them in the bios? btw mobo is a chaintech znf3-150 for athlon 64
__________________

__________________
Athlon 64 @ 2.3 ghz
Chaintech mobo
9800 Pro
1 gig RAM
2x 160 gig sata
Audigy 2 zs
dvd/cdrw
D4RK GR4YL3N is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:56 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.