record fraps without using video card? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-26-2011, 01:54 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
askquest1on's Avatar
 
Join Date: Nov 2007
Posts: 105
Default record fraps without using video card?

I want to build a computer to record my gaming and would like to without getting the least amount of FPS loss as possible while using fraps. My friend told me i can get a piece of hardware that i plug into my computer and fraps will use that instead of my video card so i will get no FPS drop at all while gaming.
So my question is does anyone know what the name of the piece of hardware im talking about?
__________________

askquest1on is offline  
Old 07-26-2011, 02:28 AM   #2 (permalink)
I don't overclock
 
Fat.Clown's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: offline
Posts: 3,326
Default Re: record fraps without using video card?

sorry buddy. I don't think your friend knew what he was talking about.
Fraps does little to no encoding at all, that's why the files are so big.

FRAPS show fps, record video game movies, screen capture software
Quote:
Why is the AVI movie generated by Fraps so big? How can I reduce the size?
The filesize is big because there isnt enough time to encode the movie while the game is running. The movie frames are slightly compressed, but still require a large amount of disk space due to the high resolutions. After you have finished capturing you can convert the clips into a compressed format using a video editing program. Probably the easiest one to use is Windows Movie Maker which is included free as part of Windows Live Essentials. It allows you to easily edit your clips and add text and other effects to your film. The end result will also be compressed into the Windows Media Video (WMV) format which can be played back in most media players.
you'll want to use a different program that can do on-the-fly encoding with hardware support.
something like the Hauppauge Colossus and the software that it comes with.

with the Colossus, nearly all encoding is done on the card, thus freeing up your CPU for your game. files are small too, which won't be limited by the speed of your hard drive.
__________________

Fat.Clown is offline  
Old 07-29-2011, 03:01 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 18
Default Re: record fraps without using video card?

You could always just upgrade some of your computer components to make your computer run faster meaning that you won't notice this loss. On my computer which isn't that high spec i can run fraps and not even notice that I am running it?
compninja is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can record video but not sound... Big Dummy Computer Audio and Multimedia 4 07-27-2009 08:24 PM
Compress a FRAPS video (AVI) undefined Off Topic Discussion 2 01-12-2008 09:01 AM
Can i record TV to PC with S-Video Cable MiffyJef Monitors, Printers and Peripherals 2 06-04-2005 12:40 AM
Graphics card that record video tikitaha Monitors, Printers and Peripherals 6 04-22-2005 03:13 AM
Video card and fraps. Monitor question also. millerhighlife_ Monitors, Printers and Peripherals 9 01-28-2005 09:49 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.