Random Restarting - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-04-2007, 06:03 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Phantom118's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: USA
Posts: 724
Default Random Restarting

I just recently finished putting together my computer, I upgraded to a P5P motherboard, a evga 8800gts 640 and added another GB of ddr2. I noticed however, If i launch power cinema and watch tv, and leave it the computer will eventually restart itself. It takes about 10 mins then I hear the windows shutdown sound than the computer reboots. For no reason. Anyone know whats on the go?
__________________

__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

http://www.cardomain.com/ride/3282468
Phantom118 is offline  
Old 03-04-2007, 06:38 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

Could it be a heat issue? Tell us what your CPU temperature is.

Also, whats your power-supply, as that card requires a hefty amount of juice. This however would cause instability, etc more than Windows shutting down (correctly)
__________________

__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 03-04-2007, 06:44 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Phantom118's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: USA
Posts: 724
Default

i think it is a heat issue. right now I am running Internet exploror and power cinema and the temp is 58-60 degrees. I checked yesterday to ensure i had the fan installed correctly and everything was fine.

Oh and the powersupply is 500Watts
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

http://www.cardomain.com/ride/3282468
Phantom118 is offline  
Old 03-04-2007, 09:55 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

Yarse, those temps sound far too high when you're essentially 'idle'. I suggest you buy a new CPU cooler (Zalman are the 'main boyz' when it comes to these) for around £15 - £20 ($30 - $40), along with some Arctic Silver thermal paste.

Install the new cooler and your temps should drop, so long as your case is reasonably well ventilated. If you want to further increase cooling power add some case fans (making sure that they are blowing in the right direction! Cool air sucking IN the front, warm air blowing OUT the back)

That 500W powersupply should just about cut it for your rig, so I dont believe thats an issue. As long as is from a reputable manufacturer that is.
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 03-04-2007, 10:40 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Phantom118's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: USA
Posts: 724
Default

I was looking into getting the ZALMAN CNPS9500 and some AS5 tommrow when the computer store up the road opens. I already have 4 120 mm case fans 2 blowing air in from the front.. one blowing it out the back and the other blowing it out the top. Plus the stardard intel fan and heat sync, and an 80mm fan in ventlation duct on the side.
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

http://www.cardomain.com/ride/3282468
Phantom118 is offline  
Old 03-04-2007, 02:28 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

Jesus, you should be pretty much set then. I cant understand why the CPU temperature would be so high, we are talking about Celsius here are we not?
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 03-04-2007, 04:58 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Phantom118's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: USA
Posts: 724
Default

yep Celsisus.. right now its idleing at 49 degrees C... it must be the thermal putty... its the original stuff that comes with the stock intel cooler. funny its at 50C and the room temp is only 10 degree's thats a hot cpu
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

http://www.cardomain.com/ride/3282468
Phantom118 is offline  
Old 03-04-2007, 10:12 PM   #8 (permalink)
Custom User Title
 
decibaL's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Posts: 341
Default

Do you still face these random restarts? If so you might have faulty RAM or less likely defective motherboard. Try testing your system with Memtest86+. I gave you the download link to make it easier. If you need help using the program then here is a decent guide .
__________________

decibaL is offline  
Old 03-05-2007, 09:30 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Phantom118's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: USA
Posts: 724
Default

No my computer dosent randomly restart if I leave it idleing, browse the web, chat on msn, listen to music, or play games. For some reason it only happens if im running Power Cinema and nothing else.

For example Yesterday moring I started up my computer and opened Power Cinema and went back to bed and just listened to the TV, about 10-15 mins later i herd the windows shut down sound and looked over to see my computer restart. This has happened more than once.

I can however run power cinema all day, As long as im using the computer it wont restart. Could it have something to do with the power options??? for instance AI nap is trying to activate but it ends up restarting???
__________________
[SIGPIC][/SIGPIC]

http://www.cardomain.com/ride/3282468
Phantom118 is offline  
Old 03-05-2007, 10:10 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

sounds like a dodgy bit of software to me, look into any available updates.

As its clear that Windows is 'fully shutting down' (hence the Windows sound), and not just crashing out. Trundle through the Control Panel, and PowerCinema to try and find the culprit. Power saving options and such like may be the prime suspects.
__________________

__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:50 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.