Problems with Radeon 9800 Pro - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-04-2004, 02:55 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2
Default Problems with Radeon 9800 Pro

Hello,
I built a new system about 5 days ago, and everything has worked great til about 12 hours ago. I was playing Lineage 2 for about 20 mins, when the screen went black and then into sleep mode. Had to do a hard restart, then tryed to restart game, go back into sleep mode before game splash screen comes up. Tryed also to start UT2004, same problem. Sometimes after sleep mode starts, the screen will go back to desktop with an error message about the VPU Recover had to be used or something. The problems slowly got worse, to the point where i could not get past the windows log in screen withyout screen going into sleep mode. A few other things that seem wrong is if VC drivers are removed Windows starts up fine; the background screen pic for loading ATI drivers has a grid of dashed lines thru it; and when loading up windows for teh 1st time after removing VC drivers, the screen will flash once after about 10secs, and again at 20 secs, then go blank.

I have tryed several different cat drivers ranging from 3.5-4.6, changed almost all settings in ATI Display panel, MOBO and Windows is up to date.

Spec:
AMD 64 3000
MOBO k8x800 Pro II by Albatron
DDRAM 512MB PC-3200
Radeon 9800 Pro
80 gig SATA HD
DVD-ROM drive by sony
430w generic PS

My brother has a simual computer also (AMD xp 2800, not sure about mobo other then it is from Abit), so we switched VC, his 9600 Pro works fine in my comp, nothing changed at all beside teh VC. My 9800 Pro cuases the same problems in his comp as mine. He had a 600w PS in his, so i don't think my PS is teh problem. Is my VC just crapped out? I ran my comp for about 3 days before any problems came about, but i only had one intake (side panel) and one outtake case fan, could the card have overheated too much? I know the VC fan was working and the VC is the only card i got, everthing else is on the mobo.

Thanks, sorry it is so long.
__________________

oddball is offline  
Old 07-04-2004, 03:09 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 506
Default

your video card sounds like its gone up on you. Hopefully you still have the bill and it is still under warranty (ATI products are good for 1 year if I'm not mistaken). Return it and get a new one if you can.
__________________

__________________
My gaming machine:

P4 2.8 GHz
2 X 512 MHz PC3200 in dual DDR mode
Intel D865PERL MOBO
integrated 6.1 MAX audio
Logitech duo MX mouse and KB
ATI RADEON 9800 PRO
zerozero is offline  
Old 07-04-2004, 04:05 AM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 767
Send a message via AIM to Monster00
Default

dude this is weird... I think ATI has some defective parts. Cause the same thing is happening to me. I think im gonna exchage mine. I also have a giant II on it too so i dunno wtf is going on. But im gonna exchange mine. Im kinda relieved its happening to u too cause i thought it was my motherboard since its brand new. id rather have the video card be bad then the motherboard. But its the same thing with me. When i was playing SWG, the screen would just go black and in sleep mode. I think the GPU gets too hot and it automatically restarts its self. But i tried to take the card out and let it cool off for like 10 min and it works. So its somthing with ATI readon 9800 pro's.
__________________
Intel 2.8GHZ 800mhz FSB
Western digital 120 GB HD
Western digital 40 GB HD
Asus P4p800s motherboard
1280MB of ram
Xaser III Red and Blue case
Antec 550 watt PSU
BACK TO GOOD OLE CPU FANS(serious not kidding)
ATI readon 9800xt 256 MB
8x DVD burner
52X cd burner
Monster00 is offline  
Old 07-04-2004, 11:27 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 2
Default

**UPDATE**

ok, this is not good. After playing Lineage 2 last night using my brothers 9600 Pro, it started to show the same problems as my 9800 Pro. Played about 3 hours, screen went blank and into sleep mode. Restarted, the comp and game, worked for 45 mins or so and then went out again. After this i went to bed. This morning put in the 9800 pro again (don't want to kill the 9600 also) and once windows booted up the screen flashed after about 10 secs, then came back kinda messed up, then flashed again and nothing but a few lines w/ a white background.

I will post this on the MOBO website forum as well, and use my trusty old 1.4 Celron till i get it figured out.

I recieved everything for my new comp last monday and wensday, so i still got time to replace parts.
oddball is offline  
Old 07-04-2004, 01:07 PM   #5 (permalink)
Super Techie
 
str8lazy's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 446
Send a message via ICQ to str8lazy Send a message via AIM to str8lazy Send a message via Yahoo to str8lazy
Default

I think that your AGP slot might be defective, that is only a guess though, check your AGP voltage, and if that doesnt work try to find one of those programs that test your system. Like HotCPU I think or something like that and see if it says that your slot is trippin.

EDIT:And if your running and 8x, try running at 4x and see if that changes something. If that does make it run more stable then your slot is probably screwed, time for a new MOBO then
str8lazy is offline  
Old 07-04-2004, 02:05 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 767
Send a message via AIM to Monster00
Default

oijsadjdf wait... ok this is not making sence to me. I just upgraded. Like i just got my new motherboard and CPU i think on tuesday of last week.. I just got my video card on friday... (this past friday) how can this be? umm oddball what type of motherboard do u have? How do u check for the AGP voltage?
__________________
Intel 2.8GHZ 800mhz FSB
Western digital 120 GB HD
Western digital 40 GB HD
Asus P4p800s motherboard
1280MB of ram
Xaser III Red and Blue case
Antec 550 watt PSU
BACK TO GOOD OLE CPU FANS(serious not kidding)
ATI readon 9800xt 256 MB
8x DVD burner
52X cd burner
Monster00 is offline  
Old 07-04-2004, 03:58 PM   #7 (permalink)
ag3
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,536
Default

Ditch the generic PSU... Get a quality product (Antec).

If your Radeon has gone defective, u can get a brand new one with NO HASSLE AT ALL. Just contact ATI.
ag3 is offline  
Old 07-04-2004, 05:22 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

if your mobo has the option in bios set your voltage to 1.5 v.
Run memtest over night if you can to eliminate a memory issue .
If you have a piece of junk power supply you only increase the amount of headaches to figure out.Buy a good 1 with plenty of extra horsepower and be done with it .Considering without a power supply your computer is nothing.So why cut corners on the main item .
__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 07-04-2004, 05:50 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 767
Send a message via AIM to Monster00
Default

Quote:
Originally posted by agex000
Ditch the generic PSU... Get a quality product (Antec).

If your Radeon has gone defective, u can get a brand new one with NO HASSLE AT ALL. Just contact ATI.
how do u even know i have a generic one? i have a antec 550..
__________________
Intel 2.8GHZ 800mhz FSB
Western digital 120 GB HD
Western digital 40 GB HD
Asus P4p800s motherboard
1280MB of ram
Xaser III Red and Blue case
Antec 550 watt PSU
BACK TO GOOD OLE CPU FANS(serious not kidding)
ATI readon 9800xt 256 MB
8x DVD burner
52X cd burner
Monster00 is offline  
Old 07-04-2004, 08:09 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 439
Default

Why don't you send it back and get a newer one? It could probably be the card itself that is defective. Hell, i'm running my 9800 Pro and seeing no problems, you should too.
__________________

WQ87 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:32 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.