Please help! Comp running slow and I can't figure out why - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-30-2004, 09:08 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 900
Default Please help! Comp running slow and I can't figure out why

My girlfriend recently purchased a Compaq desktop (I tried to get her to build, but to no avail). Anyway, it was running fine, but ever since she download AIM, Ad Aware, and Windows XP Service Pack 2, the computer has been running really slow. She restarted it after installing everything, so I don't think that is the problem. Sometimes it takes a while to boot up and open webpages, and other times it runs quickly as normal. There seems to be no pattern to the slowdown. I already ran Ad Aware and scanned for viruses, and both turned up nothing. I can't think of anything else to do and right now I'm looking like a n00b to my girlfriend. Can someone help me end the humiliation?
__________________

__________________
Jesus said to him, "I am the way, the truth, and the life; no one comes to the Father but through me". -John 14:6
PizzatheHut06 is offline  
Old 08-30-2004, 10:29 AM   #2 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 45
Default

i would say to check all the processes running, and see if there are any useless ones running
__________________

KreleanX is offline  
Old 08-30-2004, 10:45 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 283
Default

^^^ do what he said, get every sofware updated (ad aware, anti-virus),but im thinking it might be sp2 for xp. as i aint got it yet, i wouldnt know, but theres some bugs in that,that still need to be fixed.
edit:: could u give the specs of u girlfriends pc, could need more ram or somthing.
__________________
BRoWZ is offline  
Old 08-30-2004, 11:33 AM   #4 (permalink)
BVR
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 74
Default

Can people please stop blaiming everything on SP2. I konw that it is made by microsoft but still give it a benifit of the doubt. I've installed and have no problem, many others did with the same result. Word on the street and personal expirience is that it makes bootup process even faster. Try running spybot or even better spy sweeper.
__________________
CompTIA A+
CompTIA Net+
MCP 2000
BVR is offline  
Old 08-30-2004, 11:45 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 900
Default

The specs are:

CPU- AMD Athlon XP 2800+
RAM- 512 MB DDR PC2700
Hard Drive- 120 GB

I'll try spy sweeper. Any suggestions in the mean time?
__________________
Jesus said to him, "I am the way, the truth, and the life; no one comes to the Father but through me". -John 14:6
PizzatheHut06 is offline  
Old 08-30-2004, 11:53 AM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 45
Default

with me, anytime my pc has been running slow, it was because of memory or processes. I cant imagine what else it could be other than spy/ad-ware
KreleanX is offline  
Old 08-30-2004, 11:55 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 900
Default

Yeah I can't imagine what else either. I'll go and run spy sweeper on her computer, and give you an update.
__________________
Jesus said to him, "I am the way, the truth, and the life; no one comes to the Father but through me". -John 14:6
PizzatheHut06 is offline  
Old 08-30-2004, 03:07 PM   #8 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 45
Lightbulb

Scan the HDD with Spy Sweeper to ensure that there isn't any malicious software present. Then you should use Registry Mechanic to erase any uneeded entries. The registry is the heart of Windows, so it is very important to keep it up to speed. The run "msconfig.exe" to remove any unused applications from the startup.
KreleanX is offline  
Old 08-30-2004, 03:08 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 45
Default

The final step would be to defrag each of your disks to remove clusters and organize the data.
KreleanX is offline  
Old 08-30-2004, 03:21 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 900
Default

Alright the computer is up and running fast again. I checked the processes, and there were freaking 44 running...stupid Compaq. Anyway, I deleted some unecessary crap and ran Spy Sweeper, and the computer is running very well. The biggest problem I found was that Compaq had some Norton trial version which was sucking the resources. As soon as I uninstalled that, everything sped up. Thanks for the help guys.
__________________

__________________
Jesus said to him, "I am the way, the truth, and the life; no one comes to the Father but through me". -John 14:6
PizzatheHut06 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.