overclocking a graphics card? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-24-2005, 09:21 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 408
Default overclocking a graphics card?

How exactly do you overclock your graphics card? i'm not gonna do it, just curious
__________________

__________________
antec nine hundred
abit IP35 pro
Q6600 @ 3.3ghz
Evga 8800GTX
4GB Corsair XMS 800
150gb WD 10k
300gb seagate 7.2k
22" Samsung 5ms lcd
21" Sceptre lcd
cloud is offline  
Old 01-24-2005, 10:12 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

using Coolbits registry tweak for nvidia or Rivatuner witch I believe works for both nvidia and ATI, but not 100% sure on that.

ATI has their own system in the advanced properties section

Right click desktop>properties>settings>advanced and somewhere in there

It's real easy to OC and as long as you don't leap it by a huge amount you'll be ok, and also make sure you watch your temps

By far the easiest component to OC without frying IMO
__________________

Nubius is offline  
Old 01-24-2005, 10:23 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790
Default

Once again, Nubius is correct. I've never used any 3rd party software to overclock my video cards, so I can't help you out there, however, there is a vast number of settings and options which ATi provides you for tweaking your card in your display properties as noted above (I actually never knew any of these controller OCing until a short while ago).

Keep in mind you may have to increase your voltage in order to maintain system stability.

__________________
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 01-25-2005, 01:13 AM   #4 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

for my TNT2 I used Rivatuner, got it to 180MHZ core from 142 and 200MHZ memory from 150
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-25-2005, 11:35 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 408
Default

how do i increase my voltage?
__________________
antec nine hundred
abit IP35 pro
Q6600 @ 3.3ghz
Evga 8800GTX
4GB Corsair XMS 800
150gb WD 10k
300gb seagate 7.2k
22" Samsung 5ms lcd
21" Sceptre lcd
cloud is offline  
Old 01-25-2005, 11:53 AM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 476
Default

you don't need to increase the voltage with VGAs. It may make a little bit more stable but they are more sensitive than CPUs
__________________
Hugo82 is offline  
Old 01-25-2005, 11:58 AM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 408
Default

i found where to OC it in the settings, thanks guys
__________________
antec nine hundred
abit IP35 pro
Q6600 @ 3.3ghz
Evga 8800GTX
4GB Corsair XMS 800
150gb WD 10k
300gb seagate 7.2k
22" Samsung 5ms lcd
21" Sceptre lcd
cloud is offline  
Old 01-25-2005, 12:24 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 408
Default

well i said i wouldnt do it....
__________________
antec nine hundred
abit IP35 pro
Q6600 @ 3.3ghz
Evga 8800GTX
4GB Corsair XMS 800
150gb WD 10k
300gb seagate 7.2k
22" Samsung 5ms lcd
21" Sceptre lcd
cloud is offline  
Old 01-25-2005, 12:34 PM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 476
Default

why not ? it's easy to do, and if you increase it slowly you can get a safe level without damaging the card
__________________
Hugo82 is offline  
Old 01-25-2005, 12:37 PM   #10 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 408
Default

heh i meant i SAID i wouldnt, but i did, knocked it up to ultra settings and boosted my 3dmark score by 700.
__________________

__________________
antec nine hundred
abit IP35 pro
Q6600 @ 3.3ghz
Evga 8800GTX
4GB Corsair XMS 800
150gb WD 10k
300gb seagate 7.2k
22" Samsung 5ms lcd
21" Sceptre lcd
cloud is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.