onboard graphics memory - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-06-2005, 08:41 AM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
aj2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,094
Default onboard graphics memory

My girlfriends just got a new laptop. got a good deal on it

Pentium mobile 1.5gig
512ddr400
40HDD
integrated graphics
etc etc

anyhow i suggested it cos she plays no games at all. But at the moments the graphics is taking 128mb of her system memory, leaving only 384mb for the system and this isnt alot really.

so i was wondering if there is anyway i can change the amound of memory allocated to the graphics to something close to 64mb or maybes 32mb? or is it totally locked?

Its a Dell Inspirion 6000.

thanks
__________________

__________________
AMD x2 5000+ black edition at 3.3GHZ zalman cnps 9700-NT
Gigabyte GA-M57SLI-S4 motherboard
3072mb: OCZ ddr800 gold
2x 7800GTX in SLI for 20" viewsonic
OCZ 600watt power supply
www.angelic-accessories.co.uk - plug for my gfs site
aj2003 is offline  
Old 05-06-2005, 08:52 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: May 2004
Location: Oklahoma
Posts: 5,280
Send a message via AIM to beedubaya
Default

I don't know for sure, it depends on the BIOS, but there is usually a setting in BIOS that will allow you to choose how much memory is allocated to the integrated video. Being as it is a dell, I don't know if they give you this option.
__________________

beedubaya is offline  
Old 05-06-2005, 10:23 AM   #3 (permalink)
Memberbot
 
Elbatrop1's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 4,057
Default

Like, beedubya said, it depends on the BIOS. The motherboards that I have worked with have had a setting somewhere to be able to adjust the memory.
__________________

Intel E6750...........PSN: ELBATROP
XFX nForce 650i Ultra
Patriot PC2-6400 8GB (4x2GB)
eVGA 9800GT
36GB WD Raptor
120GB SG
1TB SG
Logitech X-530
Samsung SyncMaster 931c
Samsung SyncMaster 750s
Windows 7 Home Premium 64
Elbatrop1 is offline  
Old 05-06-2005, 10:25 AM   #4 (permalink)
Him
Wizard Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 3,190
Send a message via AIM to Him Send a message via Yahoo to Him
Default

Thats what onboard gfx does, takes away from the memory. If there is no setting in the bios, you can get an after market utility to underclock your gfx, and free up some ram. What kind of card is it? NVidia or ATI?
Him is offline  
Old 05-06-2005, 10:29 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
KorKwin's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: USA
Posts: 293
Default

I'm pretty sure it's one of those "intel EXTREME" deals or something.
KorKwin is offline  
Old 05-06-2005, 12:38 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
aj2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,094
Default

its got a intel 915GM graphics chip. as i said shes not bothered about the graphics at all so it doesnt really matter. Ill have a look in the bios later on when i see her. thanks for the replies
__________________
AMD x2 5000+ black edition at 3.3GHZ zalman cnps 9700-NT
Gigabyte GA-M57SLI-S4 motherboard
3072mb: OCZ ddr800 gold
2x 7800GTX in SLI for 20" viewsonic
OCZ 600watt power supply
www.angelic-accessories.co.uk - plug for my gfs site
aj2003 is offline  
Old 05-08-2005, 12:44 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
aj2003's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,094
Default

well i finally found out teh lurly ppl at dell only gave her 8mb of graphics memory. Great for me very bad for any1 who wants to play more then lemmings
__________________
AMD x2 5000+ black edition at 3.3GHZ zalman cnps 9700-NT
Gigabyte GA-M57SLI-S4 motherboard
3072mb: OCZ ddr800 gold
2x 7800GTX in SLI for 20" viewsonic
OCZ 600watt power supply
www.angelic-accessories.co.uk - plug for my gfs site
aj2003 is offline  
Old 05-08-2005, 05:53 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,019
Default

hey, lemmins is fun. :freak:
__________________
Sig reinstated. SigSanta
VIII is offline  
Old 05-08-2005, 05:58 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Quote:
Originally posted by aj2003
well i finally found out teh lurly ppl at dell only gave her 8mb of graphics memory. Great for me very bad for any1 who wants to play more then lemmings
My friend's compaq (really his family's) can be turned all the way down to 512K of graphics memory
__________________

DJ-CHRIS is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.