Nvidia 5600 256 Meg Card - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-14-2004, 07:39 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 425
Default Nvidia 5600 256 Meg Card

I have a 256 mb fx 5600, and it lags in Halo, Morrowind, and other games. The video aperture is set to 256mb. Any ideas?

thanks

Al
__________________

__________________
AMD>INTEL
ATI>NVIDIA

C++
JAVA
JAVASCRIPT
PERL
REEF
LISP
PYTHON

good at Java, mastered Java Script, learning C++ some more, and have not done alot with the others.
winblowz is offline  
Old 08-14-2004, 08:31 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 348
Default

im not sure about morrowind, but halo is a very intensive game. As the fx 5600 isnt one of the greatest cards available, it probably would lag. Do you have the chipset drivers installed? Maybe agp 8x isnt enabled?
__________________

sithspawn is offline  
Old 08-14-2004, 05:06 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,349
Default

do u mean Lag's your FPS, or laggs wen your online?

note- apature size deals with your system memory, not your gpu memory, googling it will prolly easly turn up more info.

u maybe trying to run those games at higher resolution then your system can handel... wats your system specs? wat resoluton do u run the games at?
jolancer is offline  
Old 08-14-2004, 06:30 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543
Default

Quote:
Originally posted by sithspawn
im not sure about morrowind, but halo is a very intensive game. As the fx 5600 isnt one of the greatest cards available, it probably would lag. Do you have the chipset drivers installed? Maybe agp 8x isnt enabled?
Halo is NOT an intense game at all. It is about the most PC friendly game I have ever played.

Check for spyware, trojans and virus' and also close any unnecesary applications in the background.
__________________
15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
1GB DDR2 SDRAM
Windows XP/Mac OSX 10.5


No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 08-14-2004, 06:42 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 27
Send a message via AIM to 72montecarlo Send a message via Yahoo to 72montecarlo
Default

The 5600 would lag in halo. my 5500 is oc'd to a 5600 and it still lags in halo at 1024x768. with a card like that its normal. Its a low budget to moderate card and halo would play much better with a 5700 or equivalent ati if you want higher resolutions.
72montecarlo is offline  
Old 08-14-2004, 08:54 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 439
Default

I know the card sucks, but Athlon XP and FX series doesn't seem to mix well. My old 5900xt works better on a P4 2.2 Northwood over a XP 3200+. Infact, all my video cards (including 9800 Pro) works better on the P4 Northwood.
WQ87 is offline  
Old 08-14-2004, 11:15 PM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 670
Default

yeah, Nvidia cards work better on AMD's than Intels. thats just the way it is.
__________________
<img src=\"http://i25.photobucket.com/albums/c62/HAVOC2k5/Sempron_Userbar.png\">
Raekwon is offline  
Old 08-14-2004, 11:17 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 670
Default

in morrowind try turning the viewing distance down, that will let your computer run it much better, because the card doesnt have to render as much. also try turning down shadows and things like that.
__________________
<img src=\"http://i25.photobucket.com/albums/c62/HAVOC2k5/Sempron_Userbar.png\">
Raekwon is offline  
Old 08-15-2004, 01:11 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 769
Default

please don't double post...just a pet peave. anyways, so what you guys are saying is that intel is to nVidia and amd is to ATI? also, have you benchmarked your computer? i'm not to familiar with benchmarking but it probaly could be some other coulprate too...just an educated guess.
compy is offline  
Old 08-15-2004, 02:02 AM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jan 2003
Posts: 81
Send a message via AIM to Ropponmatsu
Default

I have a FX 5600 (non-ultra) an Athlon XP 2400 and I get decent fps in-doors on Halo, I normally get close to 100-fps outdoors. On Doom 3 I tend to get below 30 fps, above in some area's. What kills the 5600 is that it just can't handle shaders as well as higher-end cards, if you really want bang for you buck. Nvidia is releasing it's new 6600's late september which have about half the performance of the 6800's but still probably better than the an ATI 9800.
__________________

Ropponmatsu is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:13 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.