New, and need help, want to turn family compy into gaming machine - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-28-2005, 11:42 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 7
Send a message via AIM to senghing27
Default New, and need help, want to turn family compy into gaming machine

Hi. I'm new to this site. But i need some of your guys help. My family has a compaq 6320us desktop pc. Not really a gaming pc. Now, my freind has offered to sell me his geforce 6600 card for about $100. I was researching and i saw that they run about $200 ish. The only problem is, his is a pci express card. The only ports that i know of, are the pci ports. Can a pci express fit into a pci slot?? Cuz, i just wanna make sure, cuz, if i buy it, and it doesn't fit, there goes my money. Also, i'm not all that good with the gaming hardware stuff. But, is agp cards fit into agp slots right?? If so, what kind of computers do have an agp slot?? Cuz, i checked out compaq.com and looked for my compy's specs and mentions nothing of an agp slot. Only 2 open pci slots. Please help me, i want to play games like half-life 2 and etc. But i can't really with a 32mb shared,intergrated card. Thank you all.
__________________

senghing27 is offline  
Old 04-28-2005, 11:47 PM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 111
Default

no it wont fit. you would need to get a new mother board that has an agp or a pci-e slot.
__________________

r1c3_808 is offline  
Old 04-28-2005, 11:49 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 7
Send a message via AIM to senghing27
Default

SO there is no way to make it fit?? are there any pci graphic cards?? I need a graphics card. SO long half-life
senghing27 is offline  
Old 04-28-2005, 11:58 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

1.) it's impossible, there's no way you can turn that into a gaming machine
2.) your friend has the 6600, he probably wants to sell it to you because he knows that he made a bad decision; the 6600 is the crappy marked down version of the 6600gt that doesn't perform well
3.) what games do you plan on playing? there might be hope for that compaq..
__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 04-29-2005, 12:08 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 487
Default

Quote:
Originally posted by senghing27
SO there is no way to make it fit?? are there any pci graphic cards?? I need a graphics card. SO long half-life
PCI is crap. AGP is better unless you have a mobo that has PCI-Express cause that is better although there are some who will argue that but in time it will be better if not already.
hu_xu is offline  
Old 04-29-2005, 07:11 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 7
Send a message via AIM to senghing27
Default

well, i was wanting to play games like half life 2, counterstrike source, starwars kotor 2, republic commando, battlefield vietnam. I just want to be able to play them, any ideas how?? How much would it be for a new mobo and stuff, i don't really have a high spendable source.
senghing27 is offline  
Old 04-29-2005, 07:14 AM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
HAVOC's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: Milford, Connecticut
Posts: 4,218
Send a message via AIM to HAVOC Send a message via Yahoo to HAVOC
Default

Well, I'm very sorry to have to tell you this, but there is no way possible to turn that PC into a game rig. It's just not going to happen. You could turn it into a giant paper weight in the next few months though...
HAVOC is offline  
Old 04-29-2005, 07:22 AM   #8 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Quote:
Originally posted by senghing27
well, i was wanting to play games like half life 2, counterstrike source, starwars kotor 2, republic commando, battlefield vietnam. I just want to be able to play them, any ideas how?? How much would it be for a new mobo and stuff, i don't really have a high spendable source.
You probolly have to replace more then a mobo since compaq are propertiary PC's

Nothing is built to standards, and if you replace the motherboard you will most likely have to replace case and power supply as well.

Someone can doubble check to see if that compaq is propertiary

And no that PCI-E card wont fit, but you can buy really crappy PCI graphics cards like a PCI MX440 that will just get you by. And I doubt graphics are the only thing stopping that compaq from playing, how much ram and what kinda processor?

EDIT: You also need a ram upgrade for games, and your CPU is bare minimal.

Better bite the bullet and get a custom pc \ learn to build your own.
DJ-CHRIS is offline  
Old 04-29-2005, 01:14 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 7
Send a message via AIM to senghing27
Default

Well, i probably gonna have to save up and buy a nice gaming pc. too bad for my compaq. it has a amd athlon processor at 1.6, i got 256 ram, and a 60 gig hard drive. Now , is there any chance i can buy two crappy pci cards and use their combined power?? Or maybe i should just save and get a nice gamer pc?? and whats a good cheap one that i can buy?? Thanks for help guys.
senghing27 is offline  
Old 04-29-2005, 01:17 PM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 720
Default

I'd just purchase a custom from www.newegg.com
__________________

SkyHi is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.