New monitor info?? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-26-2009, 02:28 PM   #1 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 98
Default New monitor info??

Hey guys I just bought this monitor last night so before it gets here I was wondering if it would make a difference if i used a dvi cable or if i used an hdmi to dvi converter cable, since my monitor has an hdmi slot but my graphics card (nvidia 8800 GTS 512MB) does not have an HDMI slot. here is a link to the monitor

Newegg.com - ASUS VH226H Black 21.5" 2ms(GTG) HDMI Widescreen 16:9 Full HD 1080P LCD Monitor 300 cd/m2 1000:1 (ASCR 12000 : 1) Built in Speakers - LCD Monitors
__________________

__________________
Processor: intel e8400 @ 3.71 ghz, OC'ing soon
RAM: 2x 2gb corsair ram
psu: 740 watt
graphics card: nvidia 8800 GTS 512mb
motherboard: gigabyte EP35-DS3P
santa is offline  
Old 02-26-2009, 02:39 PM   #2 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: New monitor info??

It wont matter what you use. Can use the converter if you wish or just go with DVI.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 02-26-2009, 07:44 PM   #3 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 98
Default Re: New monitor info??

Will it show any quality improvment?
__________________
Processor: intel e8400 @ 3.71 ghz, OC'ing soon
RAM: 2x 2gb corsair ram
psu: 740 watt
graphics card: nvidia 8800 GTS 512mb
motherboard: gigabyte EP35-DS3P
santa is offline  
Old 02-26-2009, 08:01 PM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,508
Default Re: New monitor info??

DVI and HDMI are the exact same (both are HD); only difference is that HDMI carries sound. Graphics cards don't carry sound though, so there's no difference for a graphics card.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 02-26-2009, 10:32 PM   #5 (permalink)
Content Team
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 98
Default Re: New monitor info??

Alright DVI it is, cant wait to use the monitor when it arrives
__________________
Processor: intel e8400 @ 3.71 ghz, OC'ing soon
RAM: 2x 2gb corsair ram
psu: 740 watt
graphics card: nvidia 8800 GTS 512mb
motherboard: gigabyte EP35-DS3P
santa is offline  
Old 02-27-2009, 05:27 AM   #6 (permalink)
 
zedman3d's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,852
Default Re: New monitor info??

DVI does technically carry sound i believe, because you can go from HDMI to DVI to HDMI and retain sound.
zedman3d is offline  
Old 02-27-2009, 04:19 PM   #7 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: New monitor info??

In certain situations it is known that DVI can carry sound. But by default most setups wont have that happen. PC being one cause the video card doesnt transfer sound anyways. So if you are using it with your PC it is just better to go DVI. Using HDMI to try and get the sound as well will be futile.
__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Old 02-27-2009, 06:01 PM   #8 (permalink)
 
zedman3d's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 2,852
Default Re: New monitor info??

^ Actually the video card does output sound Mak. There is a very small wire that barely anyone uses that comes with the card that goes to a sound output port on the motherboard for exactly this.
zedman3d is offline  
Old 02-27-2009, 06:06 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: New monitor info??

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
DVI and HDMI are the exact same (both are HD); only difference is that HDMI carries sound. Graphics cards don't carry sound though, so there's no difference for a graphics card.
Wrong... Very wrong... My 3850 outputs sound when using the HDMI connector, but I have to tell Vista to use that as a soundcard instead when I want the sound output going to an HDMI tv....
c0rr0sive is offline  
Old 02-27-2009, 06:29 PM   #10 (permalink)
Call me Mak or K
Mod Emeritus
 
KSoD's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Location: C:\
Posts: 35,647
Default Re: New monitor info??

Quote:
Originally Posted by zedman3d View Post
^ Actually the video card does output sound Mak. There is a very small wire that barely anyone uses that comes with the card that goes to a sound output port on the motherboard for exactly this.
Ahh yes that cable. I know exactly what cable you are reffering to. I use that with my DVD Drives.
__________________

__________________
I do not accept support questions via EMail, PM, IM or my G+ page!

Phone: LG Optimus G Pro
Running: Stock JB from LG with Nova Launcher

KSoD is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.