new build first boot probs - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-24-2005, 02:20 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Default new build first boot probs

hi all, first time poster here, long time reader and thankfull for all previous help. just finished building new system, powered up, got it to post, went through bios fine, save and exit bios, but after that i get error message: pxe-e6 media test failure check cables disk boot failure. have xp cd in cdrom, have checked all cables,no jumper on sata drive (wd 120gb 7200), have tried 5 different cdrom drives,bios recognizes wd120, but when save and exit bios, still get error. thank you in advance for any fixes or suggestions.


system:
tsunami dream case w/3fans
amd a64 3000+(no o/c)zalman hs/fan
chaintech vnf3-250 mobo
2x512 ddr pc3200
wd 120gb sata hdd
ati radeon 9200 se
win xp pro
__________________

jaymanfl1 is offline  
Old 01-24-2005, 07:13 AM   #2 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 219
Default

i think your motherboard is trying to do a network boot. This sometimes happens when your computer cannot detect a drive on your system. I would take these steps:

checking the xp disc on another pc to see if its bootable. (it could be a copy, but thats your case...just make sure its bootable)

make sure there are no special requirements for disc drives specified by your motherboard manufacturer.

i assume you configure your bootsettings every time you start bios. try starting it with default settings and see if you still get the error.

try booting from a floppy disc. i dont know how you will go about this one.

if all fails, contact your mobo tech support.

if they cant help you, reset CMOS.
__________________

__________________
[root@root root]$ su
uchiha is offline  
Old 01-25-2005, 12:07 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Default

thanx uchiha, found out that the xp disk was update only. made startup floppy from98 on another machine, rebooted, ran fdisk, formatc, and all is well! much thanx again
jaymanfl1 is offline  
Old 01-25-2005, 01:51 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Default

oh, no.............. 98 does not complete setup, keeps locking up@ time setup.kept restarting only to hang on ide detect, reminding me that i did not see "press f6 to install 3rd party drivers" during 98 blue setup screen. researched and found that 98 does not support sata, no sh!$! how and when do i install mobo sata drivers?, havecd and copy of files on floppy. i reset cmos and started over, formatted and named disk, stopped there till i hear back. do i have to go buy xp pro full instead of the burned copy of xp update edition i have?
jaymanfl1 is offline  
Old 01-25-2005, 01:54 AM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

crashing could mean a number of things.. a defective disk, bad RAM, bad motherboard, overclocked CPU (though I doubt it)
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-26-2005, 02:22 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Default

checked every piece of hardware, all good, has to be software. will 98 run on athlon64 so i can then upgrade to xp with sata support?
jaymanfl1 is offline  
Old 01-26-2005, 02:43 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 219
Default

oh its an upgrade.

it is not possible to do a clean install using an update disc... there needs to be a previous version of windows that can be upgraded still existing on the drive.

__________________
[root@root root]$ su
uchiha is offline  
Old 01-26-2005, 02:50 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 5
Default

guess i just have to buy xp full version, reset cmos, and try to installxp from cd?
jaymanfl1 is offline  
Old 01-26-2005, 11:29 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 902
Send a message via AIM to Sevoma
Default

well if you have the upgrade, it should ask for a older windows disk for verification. so then, just pop in the 98' cd-rom and it should install.
__________________
<a href=\"http://truecombat.us\"><img src=\"http://www.truecombat.us/images/buttons/tcusbannersmall.jpg\"></a>

Sevoma Web Hosting
Sevoma is offline  
Old 01-26-2005, 12:19 PM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Just aqquire an XP disk, than use your legal cd key, should be able to use that cd key with an full install
__________________

DJ-CHRIS is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:26 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.