Need help connecting my headset - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 02-25-2007, 08:18 PM   #1 (permalink)
True Techie
Join Date: Feb 2006
Posts: 115
Default Need help connecting my headset

alright, so here's the problem. I've connected the mic to the mic in port and the headphones to the headphones port but when I play a game the others can hear the in-game noise (such as cars and gunshots) which makes it impossible for them to hear me.

THIS IS NOT as simple as when the sounds leaks out and gets recieved by the mic because I've tried removing any kind of sound-out connection with only the mic plugged in and then record myself. First I just talk, then I turn on some music on the computer and when the record is done I then plugin my speakers and listen to the record and I can hear that music. this means that somehow the out-sound has to get mixed up with the mic-in channel.

Anyone ever had this problem before? any ideas?

I'm using the onboard audio chip on the ASUS p5ld2 mobo and a creative hs 600 headset (also tried with my old trust portable headset and got the same outcome)

[SF]MKM is offline  
Old 02-25-2007, 08:51 PM   #2 (permalink)
Super Techie
Join Date: Nov 2006
Posts: 421

Check our what soundchip you've got on your motherboard and update your drivers.

Go into your driver and go to preferences or w/e and select the correct devices for everything plugged in. It might be that your mic-in is a flexijack that'll pick up sound from your card if it's in 7.1 mode so check to see if it is, if so change to 5.1.

If the problem persists, take everything out, and plug it in one by one. If your driver is anything like mine (SoundMax) it'll say that a new device was connected and you can select what it is. But my guess is that you're in 7.1 mode and your mic-in is used as an output.

Phrantic is offline  
Old 02-26-2007, 05:17 AM   #3 (permalink)
True Techie
Join Date: Feb 2006
Posts: 115

Thanks, I went to my driver settings and switched the mode from 2 CH speakers to headphones, works fine now.

Nubcake on me.
[SF]MKM is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:23 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.