need advice on hardware - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-22-2005, 08:45 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 11
Default need advice on hardware

hey, I am trying to build a computer that is pretty powerful, yet not too expensive. So far I think I am on the right track with most of the parts I have selected, but I just want to hear your guys' opinion on how good they are and whether or not they are all compatible with each other.

processor --- AMD Athlon 64 3000+ Winchester integrated into chip FSB 512 KB L2 Cache Socket 939.

Motherboard--- CHAINTECH VNF4/Ultra Socket 939 NVIDIA nForce4 Ultra ATX AMD Motherboard

Memory-- CORSAIR ValueSelect 1GB 184-Pin DDR SDRAM Unbuffered DDR 400 (PC 3200)

Video-- SAPPHIRE 100595L-BL Radeon X700PRO 128MB 128-bit GDDR3 PCI-Express x16 Video
OR
A sapphire x800PRO 156MB card.....which would only be about $100 more.
__________________

orangedrink is offline  
Old 05-22-2005, 08:47 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
majistic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,434
Default

Not bad, make sure that you run RAM in dual channel so that there isnt a system bottleneck.
__________________

__________________
majistic is offline  
Old 05-22-2005, 08:53 PM   #3 (permalink)
The Water Cooling Guru
 
aspire's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Location: United States
Posts: 5,308
Default

get an evga 6600gt instead of the x700 pro
and get the venice core 3000+ instead of the winchester
__________________
If I help you with something, you think I'm the bomb, or you just like what I said, rep me by clicking the star under my post.

Thanks!

The Official Tech Forums Water Cooling Informational Guide
aspire is offline  
Old 05-22-2005, 08:59 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
majistic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,434
Default

I would agree.
__________________
majistic is offline  
Old 05-22-2005, 08:59 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
majistic's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 1,434
Default

Sorry to post again, but if you can try to get another type of RAM other than value select. You will get better results.
__________________
majistic is offline  
Old 05-22-2005, 09:08 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 900
Default

Quote:
Originally posted by majistic
Sorry to post again, but if you can try to get another type of RAM other than value select. You will get better results.
Unless you are overclocking, ValueRAM has nearly identical performance compared to more expensive RAM. The difference between 2-2-2-5 and 3-3-3-8 times is something like 1%, literally. Basically unless you're overclocking, there is no difference.
__________________
Jesus said to him, "I am the way, the truth, and the life; no one comes to the Father but through me". -John 14:6
PizzatheHut06 is offline  
Old 05-22-2005, 09:22 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 11
Default

thanks for the advice guys.
orangedrink is offline  
Old 05-22-2005, 09:46 PM   #8 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

the whole x700 and x800 line are crap for the money

a 6600gt would easily be a better choice
__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 05-22-2005, 10:31 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

Quote:
Originally posted by aspire.comptech
get an evga 6600gt instead of the x700 pro
and get the venice core 3000+ instead of the winchester
Yeah these are great idea's, ATI is currently down right now. A 6600GT heavily outpeforms the x700 pro, and is very close to the x800 pro's.

Yeah and between that corsair and good ram, their will be a 2% difference basicly, so it's not worth it to get much better ram. If your trying to be cheap just cut down the RAM speed than up FSB to make it PC3200 speeds again and you got a nice CPU overclock than.

Also, I would reconsider that motherboard, a DFI Lanparty Ultra-D will be slightly more expensive but worth it.
DJ-CHRIS is offline  
Old 05-22-2005, 11:21 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 11
Default

yeah, after looking at that 6600 GT I think it would be much better. Also, this may be a dumb question but is there really any difference between buying a stick of 1 gig memory vs. 2 512's.
__________________

orangedrink is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:37 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.