Is my graphics card broken? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-15-2004, 10:03 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 722
Default Is my graphics card broken?

I have tried all different BIOS settings (including Default) and all the drivers out there; from ATI drivers to Sapphire drivers.

My system has sufficient cooling and power for everything in my system (System 1 below). I can't get my 9800 Pro to stop crashing!.

The AGP voltage is at 1.5V, is this correct? The molex connector is connected to the 9800 Pro card.

My card is:
Sapphire ATI 9800 Pro 128MB DDR (256-bit) memory. It is not overclocked (GPU 380MHz).

Could somebody give me some advice? Should I return the card?

It has crashed on 3D Marks 2001SE, Aquamark, 3D Marks 2003 etc. Also within games.
__________________

__________________
[size=0.5]Full Aluminium ThermalTake Case
Asus A7N8X-E-Deluxe
AMD Athlon XP 3200+ *400 FSB* Barton (2.2GHz)
ThermalTake Volcano 11+ Xaser Edition Air Cooling
1024MB Corsair TwinX XMS 3200 (Dual Channel 2x512) 2-3-2-6
256Mb XFX 7800 GS EXTREME
2x WD Raptors (10krpm 8MB Cache) 36.7GB using RAID -0
Video Logic SonicXplosion 5.1 Soundcard
[/size]
Kangaroo is offline  
Old 06-15-2004, 10:20 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 340
Default

I would return it
__________________

__________________
I wish I had a computer but I am broke!!!
AndrewtheGreat is offline  
Old 06-15-2004, 10:48 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jun 2004
Posts: 157
Default

Let's think about this for a second. I know you have an extra video card from your other PC's. Plug one of those in and see if your machine still crashes. Try to re-seat it. Re-install the drivers/card. Take some temp readings too.
__________________
You light\'em we fight\'em
jayhawker01 is offline  
Old 06-15-2004, 10:53 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 722
Default

Hehe suprisingly enough, it doesn't crash when I install another graphics card, so that would point towards the card being broken.

I'll try my 9800 Pro in my XP2500+ system tonight, see how it copes.
__________________
[size=0.5]Full Aluminium ThermalTake Case
Asus A7N8X-E-Deluxe
AMD Athlon XP 3200+ *400 FSB* Barton (2.2GHz)
ThermalTake Volcano 11+ Xaser Edition Air Cooling
1024MB Corsair TwinX XMS 3200 (Dual Channel 2x512) 2-3-2-6
256Mb XFX 7800 GS EXTREME
2x WD Raptors (10krpm 8MB Cache) 36.7GB using RAID -0
Video Logic SonicXplosion 5.1 Soundcard
[/size]
Kangaroo is offline  
Old 06-15-2004, 11:07 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 506
Default

Was the card before an ATI card also. If not, you may have some residual driver files from NVIDIA wich conflict with your ATI and causes crashes. If that is the case, reinstall your old card, completely remove your old drivers with Detonator Destroyer or similar, reinstall your ati and drivers.
__________________
My gaming machine:

P4 2.8 GHz
2 X 512 MHz PC3200 in dual DDR mode
Intel D865PERL MOBO
integrated 6.1 MAX audio
Logitech duo MX mouse and KB
ATI RADEON 9800 PRO
zerozero is offline  
Old 06-16-2004, 09:51 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 722
Default

The thing is, I have done a complete OS reinstall since I got my card. Personally I think it is just a card problem, I have written to the supplier.
__________________
[size=0.5]Full Aluminium ThermalTake Case
Asus A7N8X-E-Deluxe
AMD Athlon XP 3200+ *400 FSB* Barton (2.2GHz)
ThermalTake Volcano 11+ Xaser Edition Air Cooling
1024MB Corsair TwinX XMS 3200 (Dual Channel 2x512) 2-3-2-6
256Mb XFX 7800 GS EXTREME
2x WD Raptors (10krpm 8MB Cache) 36.7GB using RAID -0
Video Logic SonicXplosion 5.1 Soundcard
[/size]
Kangaroo is offline  
Old 06-16-2004, 11:39 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 194
Default

It does sound like a bad Video card. Did you have the video card plugged into a dedicated molex plug. Meaning the whole string of connectors were not plugged into anything else but the video card. There must not be anything connected to the string other wise the video card will crash and system will reboot.

BTW, is that your real pic Kangaroo?
__________________
Crucial Performance Lab
http://images.crucial.com/images/v8_...ucial_logo.gif
www.crucial.com
The Memory Experts(SM) at Crucial Technology is now on board to give you straight answers to your memory-related questions.
When responding please provide your full system specs; hardware and software, OS, BIOS, drivers Etc. You can e-mailmemory related questions to cpl@micron.com
CrucialLabs is offline  
Old 06-17-2004, 08:33 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 722
Default

Quote:
Originally posted by CrucialLabs
BTW, is that your real pic Kangaroo?
Hehe no CL, that is Kristen Kreuk, an actress from Smallville. She is beautiful so I have pictures of her on all the forums I visit.

My picture is: Me

From left to right is: Mummy , John (pilot/family friend, rich dude), me then my brother on right.
__________________
[size=0.5]Full Aluminium ThermalTake Case
Asus A7N8X-E-Deluxe
AMD Athlon XP 3200+ *400 FSB* Barton (2.2GHz)
ThermalTake Volcano 11+ Xaser Edition Air Cooling
1024MB Corsair TwinX XMS 3200 (Dual Channel 2x512) 2-3-2-6
256Mb XFX 7800 GS EXTREME
2x WD Raptors (10krpm 8MB Cache) 36.7GB using RAID -0
Video Logic SonicXplosion 5.1 Soundcard
[/size]
Kangaroo is offline  
Old 06-17-2004, 08:05 PM   #9 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247
Default

reduce the agp down to 4x in the bios and then in SMARTGART I set it to 4x and see how it goes that way. That'll at least point in the right direction. Also, assume you've used upto date catalyst?
__________________
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Old 06-18-2004, 12:28 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 826
Default

BTW, if still under warranty, change it asap.
__________________

__________________
http://blog.diyersitzone.net/

AMD Athlon 64x2 4000+
2GB Kingston DDRII667Mhz
MSI K9Neo-F
MSI 256MB GeForce8500GT
Western Digital 160GB SATAII HDD
Maxtor 80GB 8M ATA133 HDD
LG 4163B DVDRW
17" Samsung 793Dfx Monitor
Win XP Pro
didi is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.