My Games Won't Run In 32 Bit Colour - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-15-2005, 02:58 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Exclamation My Games Won't Run In 32 Bit Colour

For a while now ive noticed that my games don't appear to be running in 32 bit colour mode. I notice in particular when a texture uses a range of shades from a single colour (e.g. dark blue to light blue), where you can see a 'banding' effect and doesn't look smooth as it should.

I've tried switching between 16 and 32bit colour and it doesnt appear to make any difference in games (using the game setup menus), they both look exactly the same. I've tried doing the same on my desktop (Windows), and you can clearly see a difference between the 2 colour ranges. So I don't seem to have any problems in 2D enviroments, just 3D (games in this case).

I've looked through the settings in the graphics card setup (Anti aliasing/texture filtering options etc), and I cant see anything that would related to this problem, i.e no colour mode options.

I've tried running games in different resolutions and updating my graphics card drivers, but it doesn't seem to make any difference.

I really have no idea what to do next.

Any help would be great.

Thanks

My rig;
CPU: P4 3.4
RAM: 1 Gb
GFX: ATI Radeon X850 XT PE (256mb)
HDD: 260 Gb
Monitor: Dell 1905FP (Digital) 19" TFT
GUI: Windows XP SP2
__________________

Shure is offline  
Old 12-15-2005, 09:45 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247
Default

Are you sure the games support it? 32bit via panel is windows native.
__________________

__________________
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Old 12-15-2005, 10:22 PM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 73
Send a message via Yahoo to coreyjames66
Default

Have you checked your Direct X settings?
Type dxdiag in "run" and make sure everything is enabled for 3d.

Hope this helps.

Corey
__________________
We decide which is right and which is an illusion
coreyjames66 is offline  
Old 12-16-2005, 04:37 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default

Yes the game's support 32 bit colour mode, as it lists them in the games 'pre-launch' setup. e.g "1024 x 768 16 bit" or "1024 x 768 32 bit" etc.

I've also checked out my DirectX seting and everything is enabled and I've ran all the test with no problems.

Thanks for the replys so far

Any other ideas??
Shure is offline  
Old 12-16-2005, 04:58 PM   #5 (permalink)
S e c u r e d
 
Join Date: Feb 2005
Location: Somewhere Sunny
Posts: 3,760
Default

updated drivers
__________________
brady is offline  
Old 12-17-2005, 06:28 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

how do the 3Dmark test look and run ? 01 / 03 etc...
__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 12-17-2005, 12:37 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default

I'll give them a go and let you know.

Thanks
Shure is offline  
Old 12-17-2005, 10:26 PM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 858
Default

update drivers, then use a driver cleaner to completely remove old ones
GageMW is offline  
Old 12-18-2005, 11:05 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 4
Default

Where can I get a 'driver cleaner'?

Thanks
Shure is offline  
Old 12-20-2005, 06:14 AM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

http://www.drivercleaner.net/
__________________

__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:39 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.