Motherboard Upgrade? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-08-2004, 12:56 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 346
Send a message via Yahoo to rakesh_1024
Default Motherboard Upgrade?-Help needed

I am planning to upgrade my mobo.
I am planning to get Asrock P4165GV.
But I am skeptical whether the new mobo supports my existing processor or not.
The mobo I wanna buy supports socket 478 processor(Prescott ready) and has Intel 865GV chipset.
.........eagerly waiting for ur replies.
__________________

__________________
www.tech-station.net

P4 1.6GHZ Willamette core 400MHZ FSB 256KB L2 cache
Intel 845WN Mobo
256mb SD-RAM
Nvidia Riva Tnt2 M64 G-card
40GB Seagate 5400rpm HDD
300Watt PSU
Intex Cabinet
15 LG Studioworks563N
Creative Inspire2400 2.1 speakers
16x DVD ROM
52x Samsung CD Burner
rakesh_1024 is offline  
Old 07-08-2004, 01:04 PM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 346
Send a message via Yahoo to rakesh_1024
Default

Intel website says that the chipset supports 400MHZ System bus.
Did Northwoods come with 400MHZ?
If so will the mobo support my Willamette?
As the mobo is acually built around the chipset, I think those compatible with the chipset are also compatible with the mobo.
Anyone here to contradict that?
__________________

__________________
www.tech-station.net

P4 1.6GHZ Willamette core 400MHZ FSB 256KB L2 cache
Intel 845WN Mobo
256mb SD-RAM
Nvidia Riva Tnt2 M64 G-card
40GB Seagate 5400rpm HDD
300Watt PSU
Intex Cabinet
15 LG Studioworks563N
Creative Inspire2400 2.1 speakers
16x DVD ROM
52x Samsung CD Burner
rakesh_1024 is offline  
Old 07-08-2004, 01:16 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543
Default

You have to make sure that the sockets are the same and they have the same FSB.

CPU Socket 478, Intel Pentium 4 (Northwood/Prescott) /Celeron
FSB 800/533/400 MHz

It looks like it supports the Presscott, Northwood and celeron procs. See the FSB supports 400mhz. I dont think it will support the Willamette.
__________________
15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
1GB DDR2 SDRAM
Windows XP/Mac OSX 10.5


No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 07-08-2004, 01:55 PM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 346
Send a message via Yahoo to rakesh_1024
Default

Maybe but I still have a little hope.
Well, any more replies?
Btw, can any one suggest a mobo for my processor.
__________________
www.tech-station.net

P4 1.6GHZ Willamette core 400MHZ FSB 256KB L2 cache
Intel 845WN Mobo
256mb SD-RAM
Nvidia Riva Tnt2 M64 G-card
40GB Seagate 5400rpm HDD
300Watt PSU
Intex Cabinet
15 LG Studioworks563N
Creative Inspire2400 2.1 speakers
16x DVD ROM
52x Samsung CD Burner
rakesh_1024 is offline  
Old 07-08-2004, 02:12 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 149
Default

Willamettes have 423 pins while the motherboard supports socket 478 . The best thing to do is buy the motherboard and a Northwood Pentium 4.
Northbridge is offline  
Old 07-08-2004, 02:27 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 346
Send a message via Yahoo to rakesh_1024
Default

Well my current mobo says this
Type-Intel Pentium Processor in an mPGA-478 pin package.
__________________
www.tech-station.net

P4 1.6GHZ Willamette core 400MHZ FSB 256KB L2 cache
Intel 845WN Mobo
256mb SD-RAM
Nvidia Riva Tnt2 M64 G-card
40GB Seagate 5400rpm HDD
300Watt PSU
Intex Cabinet
15 LG Studioworks563N
Creative Inspire2400 2.1 speakers
16x DVD ROM
52x Samsung CD Burner
rakesh_1024 is offline  
Old 07-08-2004, 02:40 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 346
Send a message via Yahoo to rakesh_1024
Default

What does this mean if the Willamette consists of only 423 pins as
Northbridge said. I am confused.
__________________
www.tech-station.net

P4 1.6GHZ Willamette core 400MHZ FSB 256KB L2 cache
Intel 845WN Mobo
256mb SD-RAM
Nvidia Riva Tnt2 M64 G-card
40GB Seagate 5400rpm HDD
300Watt PSU
Intex Cabinet
15 LG Studioworks563N
Creative Inspire2400 2.1 speakers
16x DVD ROM
52x Samsung CD Burner
rakesh_1024 is offline  
Old 07-08-2004, 03:34 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 149
Default

Are you sure your processor is a Willamette ?
Northbridge is offline  
Old 07-09-2004, 08:50 AM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 346
Send a message via Yahoo to rakesh_1024
Default

Yeah I used many utilities including the ones by Intel.
All of them say that my Processor has 256kb L2 cache.
BTW, does any Northwood run at 1.6GHZ?
I think Northwoods start from 1.7GHZ.
__________________
www.tech-station.net

P4 1.6GHZ Willamette core 400MHZ FSB 256KB L2 cache
Intel 845WN Mobo
256mb SD-RAM
Nvidia Riva Tnt2 M64 G-card
40GB Seagate 5400rpm HDD
300Watt PSU
Intex Cabinet
15 LG Studioworks563N
Creative Inspire2400 2.1 speakers
16x DVD ROM
52x Samsung CD Burner
rakesh_1024 is offline  
Old 07-09-2004, 09:23 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2004
Posts: 149
Default

There are Northwoods that run at 1.6 GHz with a 400 MHz bus . Your motherboard supports a 478 pin processor . I have now actually found there are some Williamette models on the 478 . So the board and processor won't have any compatibility issues .
__________________

Northbridge is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:24 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.