Monitor and TV hook up to computer - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-16-2017, 11:17 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
ROFL_A_PIGGY's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: California, USA
Posts: 103
Default Monitor and TV hook up to computer

I have a geforce gtx 1050 ti and would like to hook up my computer to both my computer monitor (samsung S24D590) and my 4k tv (vizio m65-d0) so that I can watch movies from my computer on my tv. My tv is not a smart tv unfortunately - it has the vizio smartcast (chromecast I think), I wish I had sprung for one.. so I cannot plug an external hard drive into the tv to play movies.

The GPU has 1 dvi, 1 hdmi, and one displayport output. My monitor has hdmi and so does my tv. Is it possible to hook up my computer to both so I don't need to unplug/plug a cord every time I want to switch between my computer monitor and tv?

The GPU should be able to play 4k movies on my tv right?

Thanks.
__________________

ROFL_A_PIGGY is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2017, 05:04 AM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

¯\_(ツ)_/¯
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,295
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

You will need an adapter or an adapter cable but it will work. I have used HDMI to DVI cables before (have a couple in a drawer right now) and they do the job.
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2017, 06:58 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
ROFL_A_PIGGY's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: California, USA
Posts: 103
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

Quote:
Originally Posted by Trotter View Post
You will need an adapter or an adapter cable but it will work. I have used HDMI to DVI cables before (have a couple in a drawer right now) and they do the job.
Right, I have one of those. Is the quality any different? I'm pretty clueless about that. Will they both support 4k resolution?
ROFL_A_PIGGY is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2017, 04:19 PM   #4 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,200
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

No, use HDMI out to your TV since the monitor is only 1080p. Use a DP to HDMI adapter for the monitor.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2017, 08:39 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
ROFL_A_PIGGY's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: California, USA
Posts: 103
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
No, use HDMI out to your TV since the monitor is only 1080p. Use a DP to HDMI adapter for the monitor.
Okay, thank you! I have a dvi -> hdmi adapter, but I can order a DP -> hdmi if that is better.

Found this cable which I would connect the DP part into the GPU and the hdmi part into my computer monitor.
ROFL_A_PIGGY is offline   Reply With Quote
Old 07-17-2017, 09:49 PM   #6 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,200
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

It's al the same signal, I just prefer not to use DVI these days.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2017, 04:24 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
ROFL_A_PIGGY's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: California, USA
Posts: 103
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
It's al the same signal, I just prefer not to use DVI these days.
Got the tv and computer hooked up

Probably a stupid question but will the gpu need to do work if my tv is on but on a different input? I had my tv on another input than what the computer is hooked into and my pc recognized the tv as a monitor still. Trying to not make the gpu do work unless I actually want to watch something through the tv.

Also, I think in my thread about my new build you said that my gpu can't handle 4k properly (I asked if I should get a 4k monitor). Could you please elaborate?

I have a 4k tv and I've hooked up my computer to it to watch amazon prime on it, it seemed to be fine (watched Ex Machina last night, LOVED it). I don't plan to game on the tv, but would that be possible?

Thanks.
ROFL_A_PIGGY is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2017, 04:49 PM   #8 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,200
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

GPU isn't powerful enough to push games in 4k. Movies and TV don't require a lot of power, and just the TV on won't eat any GPU juice really.
__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline   Reply With Quote
Old 07-23-2017, 05:30 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
ROFL_A_PIGGY's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: California, USA
Posts: 103
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

Quote:
Originally Posted by PP Mguire View Post
GPU isn't powerful enough to push games in 4k. Movies and TV don't require a lot of power, and just the TV on won't eat any GPU juice really.
Gotcha, thank you!
ROFL_A_PIGGY is offline   Reply With Quote
Old 07-25-2017, 09:38 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
ROFL_A_PIGGY's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Location: California, USA
Posts: 103
Default Re: Monitor and TV hook up to computer

What kind of a GPU would run games in 4k nicely? Would it have to be the 1080? Also, there is a huge jump in price (more than double from what I see) even going from 1050 to 1060, what is the reason for that? Is it because of the bitcoin mining thing?
__________________

ROFL_A_PIGGY is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
can you hook an xbox up to a computer monitor AMD6415 System Upgrades 3 05-07-2006 12:14 AM
System go, but nothing to hook up monitor to... ChrisX New Systems | Building and Buying 9 01-11-2006 12:15 PM
Hook a TV up as a replacement MONITOR??? mersyone Monitors, Printers and Peripherals 2 12-04-2005 05:41 PM
hook my ps2 to my monitor ? asap game_freek PC Gaming 4 12-16-2003 09:22 AM
Can I Hook up a PS2 on my PC Monitor bbr Sony Playstation 5 12-02-2003 02:00 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.