Low download speeds - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-24-2008, 01:15 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Low download speeds

In the last few weeks or so, I have been experiencing major problems with Ventrilo, constantly lagging out. My ping will go from about 20 to 4000 in a matter of seconds. I also noticed that downloads have been generally slower, and my internet lags a bit as well. When doing a speedtest.net check, I would usually get about 18000 down, 2000 up. I just did a check now, and it started out at about 10000 download, and then about 2 seconds later it was down to 2000 down, with the same 2000 upload speed. I tried a TCP Optimizer the other day, which helped slightly, but did not fix my problem. Does anyone know what my problem could be?
__________________

__________________
||Core 2 Duo E4600 @ 2.4 GHz (OC coming soon) || Biostar TP45HP || 4GB Kingston DDR2 667 RAM ||
Sapphire HD 4670 512mb @778/1140 || Antec Trio 650w || Maxtor 250gb 7200 RPM HDD || Lite-On DVD-RW || Black Aluminum Case||
Ethan_Kaizer is offline  
Old 12-24-2008, 04:12 PM   #2 (permalink)
Inspired by Art
 
tastegw's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: PA
Posts: 1,400
Default Re: Low download speeds

Quote:
Originally Posted by Ethan_Kaizer View Post
In the last few weeks or so, I have been experiencing major problems with Ventrilo, constantly lagging out. My ping will go from about 20 to 4000 in a matter of seconds. I also noticed that downloads have been generally slower, and my internet lags a bit as well. When doing a speedtest.net check, I would usually get about 18000 down, 2000 up. I just did a check now, and it started out at about 10000 download, and then about 2 seconds later it was down to 2000 down, with the same 2000 upload speed. I tried a TCP Optimizer the other day, which helped slightly, but did not fix my problem. Does anyone know what my problem could be?
first thing i would do is do a virus scan or some sort like that.
if all checks ok, then atleast you can rule that out.

i have heard about alot of problems about people lagging during games while ventrilo client is open.
people will lag out of games while staying connected to ventrilo, or vice versa.

you could check ventrilo for updates, not sure if this may help, but worth a try.

and last but not least, it could just be your isp.
i have heard of nightmare stories where certain isp's would put out a weaker strength product in certain hours to encourage ppl to get off their pc's.
(this was years back tho in california.)
__________________

__________________
tastegw is offline  
Old 12-24-2008, 04:45 PM   #3 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Low download speeds

Could be different things. I assume you have already rebooted your modem and router, of course.

Try doing several batteries of pings and see if they are consistent. Choose a single location (I use google.com for mine), and ping it several times in a row. If you numbers vary, you have problems. My modem was the problem, as it finally died.

That's not to say that is the problem, but it will help you rule it out.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 12-25-2008, 01:57 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Re: Low download speeds

Okay, well my speedtests are back to normal now, at the usual 16000 down 2000 up, and downloads are fine, internet is fine, games are fine. It's just ventrilo that's lagging out, and I just don't know why. I've done complete reinstalls, tried changing settings and everything I can think of. I don't know why it just randomly started doing this to me, but it's VERY annoying.
__________________
||Core 2 Duo E4600 @ 2.4 GHz (OC coming soon) || Biostar TP45HP || 4GB Kingston DDR2 667 RAM ||
Sapphire HD 4670 512mb @778/1140 || Antec Trio 650w || Maxtor 250gb 7200 RPM HDD || Lite-On DVD-RW || Black Aluminum Case||
Ethan_Kaizer is offline  
Old 12-26-2008, 04:46 PM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default Re: Low download speeds

Have you tried forwarding the ports for it? Also, you should set your modem up as a ethernet bridge/pass-through mode so it and your router are not fighting one another for control.

A couple of little programs you may find usefull if you haven't done this yet...

|MG| Simple Static IP 1.1.1

|MG| Simple Port Forwarding 2.1.4
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 12-31-2008, 12:12 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Thumbs down Re: Low download speeds

Ok, I'm bumping this because I really need help. I've figured out that it's ONLY a problem with Ventrilo. My internet speeds are good. I have cleaned my computer of any spyware, cleaned up my hard drive, reinstalled Ventrilo, tried TCP optimizers, restarted my network, reinstalled my wireless card- everything I can think of, and nothing will help this problem. It just seems like Ventrilo suddenly drops my packets, and this happens on any ventrilo server about once every minute, and I completely lag out. The ports are forwarded, and my IP is static, and I've pinged google and internet was consistent. I'm on Vista Ultimate 64 bit (which Ventrilo is compatible with), and I've tried all different settings and options with it, changed it's priority, etc etc.

Does anyone have ANY ideas at all?
__________________
||Core 2 Duo E4600 @ 2.4 GHz (OC coming soon) || Biostar TP45HP || 4GB Kingston DDR2 667 RAM ||
Sapphire HD 4670 512mb @778/1140 || Antec Trio 650w || Maxtor 250gb 7200 RPM HDD || Lite-On DVD-RW || Black Aluminum Case||
Ethan_Kaizer is offline  
Old 12-31-2008, 05:21 AM   #7 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Apr 2008
Location: Manchester, england
Posts: 651
Default Re: Low download speeds

probly wont fix it but try running ventrilo by using ventrilo mix, makesure to download the ventrilo mix which includes 3.0, it has pretty much every vent and TS2.
lukas is offline  
Old 12-31-2008, 10:11 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2008
Location: Long Island, NY, USA
Posts: 881
Send a message via AIM to Ethan_Kaizer Send a message via MSN to Ethan_Kaizer
Default Re: Low download speeds

Quote:
Originally Posted by lukas View Post
probly wont fix it but try running ventrilo by using ventrilo mix, makesure to download the ventrilo mix which includes 3.0, it has pretty much every vent and TS2.
That's not a bad idea... let me try that.
__________________

__________________
||Core 2 Duo E4600 @ 2.4 GHz (OC coming soon) || Biostar TP45HP || 4GB Kingston DDR2 667 RAM ||
Sapphire HD 4670 512mb @778/1140 || Antec Trio 650w || Maxtor 250gb 7200 RPM HDD || Lite-On DVD-RW || Black Aluminum Case||
Ethan_Kaizer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Slow download speeds? FrozenVirus Computer Networking and Internet Hardware 7 08-27-2008 03:46 PM
Download Speeds Azz-Kiker Internet Software and Browsers 3 04-19-2008 11:24 PM
Issure with BitComet (download speeds) Peter.Cort Computer Networking and Internet Hardware 6 12-25-2007 12:39 AM
DSL with bad download speeds?!? Kingtag1445 Computer Networking and Internet Hardware 12 11-07-2007 10:27 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:52 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.