Long term problem that needs to be fixed - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-22-2005, 03:13 PM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE
Default Long term problem that needs to be fixed

Alright, so yesterday i wiped my 80gb wd sata hd and reinstalled everything, including xppro, steam and cat 5.3 drivers. I go to play CSS and after about 40 minutes of game play, the game goes into the audio repeating loop and all video stops, the game just about locks up, I have to alt-tab to the desktop, other wise the pc freezes. This is all due to something ati, either drivers or the vpu recovery software. When in the desktop I have to close CSS and change the screen back to how it should be.

This however does not happen when playing CS. I am guessing due to the higher graphics loads on the video card or software.

I have good airflow in my case and when in a game my cpu doesnt go above 42C. I cant read the temp on my graphics card, but i have a slot fan under it for exaust and a 80mm fan on my side pannel for intake.

This happened many times before. I have tried ati cat drivers going back to 4.09 - 5.03. Its a fresh install and it still doesnt work.

Before I go office-space on my 9800 pro and buy a 6800 are there any ways to fix this? I would prefer to fix the problem instead of buying a new card.

Also I check the event viewer, but how do i figure out if the problem is reported there or not?

And if a new card is needed, what is a better card to get, the 6600 line or the 6800 line, and which one of that line?

Thanks for any help.


EDIT:

One more thing to add, I know its not a lack of power issue. Most of the hardware in my case run off of the 550w antec psu, but i recently added my old 400w antec psu to power the video card, and all my fans. But the problem has existed before and after i did this. I even went back after my fresh install to just the 550w psu powering everything, and still have the problem. I keep the two psu's in there for now, so neither one is used close to its max output (due to all my hardware).

EDIT: #2

I know my voltages are good on both psu's. When I switch the 400w out for the 550w its voltages were fine. The 550w psu's voltages are 12v - 12.16, 5v - 4.964, 3.3v - 3.496, VCore - 1.696
__________________

__________________
Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Old 03-22-2005, 03:16 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 1,574
Default

The 6600GT offers better value for money while the 6800GT offers higher performance.
__________________

__________________


\'There is only one basic human right, and that is to do as you **** well please.
And with it comes the only basic human duty, to take the consequences.\'



m3trj is offline  
Old 03-22-2005, 04:25 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Mr. Switch's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 1,841
Send a message via AIM to Mr. Switch
Default

i had a friend with a similar problem. on his computer, sound would stutter and everything would stop. about 10 seconds later, the game would resume but he might be dead or somthing due to him stopping but everyone else running around. it ended up to be a connection problem with his router. does this problem happen with any other games? and do you have broadband? try resetting your router.
Mr. Switch is offline  
Old 03-22-2005, 05:08 PM   #4 (permalink)
Field Engineer
 
SHAWN's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: Long Island, NY
Posts: 4,697
Send a message via AIM to SHAWN
Default

How do you know he is playing onlone?
__________________
A+, Network + , HP Certified Tech and MCP

Specs: AMD Phenom II X6 1095T, Asus M477TD, 8GB GSkill Ripjaws DDR3 1600 7-8-7-24 1T, 128GB Crucial M4 SSD, ATi HD4650, W7, 27" HL272 Monitor
SHAWN is offline  
Old 03-22-2005, 06:09 PM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE
Default

CSS is an online game, and yes I am playing online, I am using my university's network connection (two T3's).

An update: I tried disabling the secondary display in device mananger, this time CSS crashed after an hour of game play.

I checked my bios, and fastwrite was enabled, so i disabled it, now time to see how long it takes.
__________________
Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Old 03-22-2005, 06:16 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE
Default

So with fastwrite disabled css crashed in less than a minute. So I went back and enabled it.
__________________
Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Old 03-22-2005, 06:29 PM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Dec 2004
Location: Canada
Posts: 3,790
Default

What are your settings when you experience this problem? Does it occur in any other games?

I also recommend running memtest86+, memory has weird ways of messing with your system, a long shot, but you never know.
__________________
Intel C2D E6320 / AMD Athlon X2 3800+
Gigabyte 965P DS3 / DFI nF4 Ultra-D
2GB OCZ Gold PC2-6400 / 2GB OCZ Gold PC4000
eVGA 8800GTS 320MB / eVGA 6800GS 256MB
150GB Raptor / 74GB Raptor
2x500GB / 320GB
OCZ GameXStreme 850w / OCZ StealthXStream 600w
gaara is offline  
Old 03-22-2005, 07:33 PM   #8 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE
Default

I ran memtest86 six months ago, with no problems, and again a month ago with no problems. It ran fine for over six hours, I stopped it then.

I havent played HL2 since december, but it happens in bf1942dc (dc final). I dont really have any other games. It doesnt happen in CS.
__________________
Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Old 03-22-2005, 08:33 PM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 11
Send a message via ICQ to lonewolf24 Send a message via AIM to lonewolf24 Send a message via Yahoo to lonewolf24
Default

does this problem happen only when your playing online, or does it happen offline also
lonewolf24 is offline  
Old 03-22-2005, 08:35 PM   #10 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2004
Location: Potsdam NY, USA
Posts: 2,003
Send a message via AIM to AND_YOU_ARE Send a message via Yahoo to AND_YOU_ARE
Default

Well I havent played CSS offline, I dont know if you can. It happens during online and offline play. I havent tried HL2 in a long time. And i dont really have any other graphic intense games. This doesnt happen in CS.

Welcome to TF lonewolf24.
__________________

__________________
Member of the right wing conspiracy theory.

X-Fire: andyouare1
AIM: plantagenet51

Ars Technica

Silent PC Review

Xtreme Systems
AND_YOU_ARE is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.