instant boot - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 09-17-2005, 11:12 AM   #1 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 2,134
Default instant boot

would it be possible to put the whole os onto a large bios type chip? you would then have very fast boot times.

i wish something like this would be invented.
__________________

joshd is offline  
Old 09-17-2005, 03:37 PM   #2 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,307
Default

It already has been for a while now.

It is a crd that holds RAM chips, and has a battery to hold what is in memory. When you power up your comp, BAM! there it is.

Try Googling for it... I just can't remember what it is called. Maybe someone else will...
__________________

__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 09-17-2005, 04:07 PM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,084
Send a message via Yahoo to IBMan
Default

wouldnt that kinda be a waste of money? and wat if all of a sudden ur battery dies...ur stuff is gone...pointless if u ask me.
__________________
Server:
AMD Athlon 4000+ @ 2.4 GHz
4096 MB RAM
40 GB HDD
Dual Mirrored 500 GB HDDs
DVD-ROM Drive
Windows Server 2003 x64 R2 SP2
IBMan is offline  
Old 09-18-2005, 12:25 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2004
Posts: 416
Send a message via AIM to chog
Default

http://www.pcworld.com/news/article/0,aid,121105,00.asp

iRAM
chog is offline  
Old 09-18-2005, 01:31 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 2,306
Default

Quote:
Originally posted by IBMan
wouldnt that kinda be a waste of money? and wat if all of a sudden ur battery dies...ur stuff is gone...pointless if u ask me.
i guess u can back it up often
__________________
Lonewolf5460 is offline  
Old 09-18-2005, 11:24 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,084
Send a message via Yahoo to IBMan
Default

if that was my only choice, i'd say screw it, i'd much rather wait a minute or 2 then risk losing my data and waiting for an hour to back up my data EVERY SINGLE DAY so it'd still be pointless cuz u still have that extra backup drive in there anyway.
__________________
Server:
AMD Athlon 4000+ @ 2.4 GHz
4096 MB RAM
40 GB HDD
Dual Mirrored 500 GB HDDs
DVD-ROM Drive
Windows Server 2003 x64 R2 SP2
IBMan is offline  
Old 09-18-2005, 11:27 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,084
Send a message via Yahoo to IBMan
Default

and it says even if its unplugged it can last up to 12 hours on the cmos battery, still stupid if u ask me cuz ok wat if im gone for a week on vacation and i dont like to leave my computer plugged in much less turned on when i know im gonna be gone for a while so right there u just lost everything on the drive and its only up to 4 GB so its not like u can put a lot of data on it.
__________________
Server:
AMD Athlon 4000+ @ 2.4 GHz
4096 MB RAM
40 GB HDD
Dual Mirrored 500 GB HDDs
DVD-ROM Drive
Windows Server 2003 x64 R2 SP2
IBMan is offline  
Old 09-19-2005, 03:15 AM   #8 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default Re: instant boot

Quote:
Originally posted by joshd
would it be possible to put the whole os onto a large bios type chip? you would then have very fast boot times.

i wish something like this would be invented.
I find the boot times are fast enough as it.

I pay attension to my BOOT Screen when booting up. It tells me if it the hardware or if it's windows that is messing up on me when some thing is not right.
__________________

__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.