I build a computer and it runs choppy - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-29-2005, 12:31 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 123
Default I build a computer and it runs choppy

i build a computer. when i first partition my hard drive and everything it runs fine. but after it gets running for a little while it starts to run all choppy and runs games reall slowwwwwwww that should be flying on the machine. here are my specs


Asus p5p800 mobo
p4 520 2.8GHz
AIW Radeon 9800 Pro
1 GB of ram
7200 rpm seagate hard drive
__________________

Troubledyouth is offline  
Old 01-29-2005, 12:35 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

have you got your newest chipset drivers - as i didnt and this made a jump in frame rate every now and then, but was anouther to get really badly on my nerves when playing games.

graphics card drivers as well.
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 01-29-2005, 12:37 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 976
Default

What type of power box are you using?

Have you got DirectX 9.0c, presuming you're using windows xp? (http://www.microsoft.com/downloads/d...displaylang=en)

Have you got all your latest drivers (as Trifid said, especially your chipset)?

...Need more info...
__________________
AMD X2 4400+ Toledo 1MB/Asus A8N-SLI Deluxe/2GB Kingston HyperX/SLI Gigabyte 7800 GTX 256MB/Creative SB Audigy 2 ZS Plat w/ Creative Inspire 6.1 speakers /180GB Hitachi PATA/19\" AG Neovo F-419 LCD/OCZ PowerStream 600W PSU/WinXP Home SP2
DoomUK is offline  
Old 01-29-2005, 12:45 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 123
Default

what do you mean chipset drivers?
__________________
<img src=\"http://www.eraserinc.com/ims/pic.php?u=15tfnhP&i=56\">
<font size=1>Asus P5P800 Mobo, Intel P4 2.8Ghz,1Gb (2x512)Corsair Value Select Ram,BFG Tech 6800 OC,19\" Sony LCD monitor,Seagate 80GB Hard drive,Samsung DVD burner<and a crap power supply that just went out on me</font>
Troubledyouth is offline  
Old 01-29-2005, 12:46 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,286
Default

ye, i just built 2 athlon 64's yesterday, and they do run slow, that is why you gotta install the drivers for everything you get, and also undate your BIOS and check for new drivers on the website. THEN your machine will rock.
__________________
Samsung QX410 notebook <-- lol, I'm always on the go these days :(
pc_boy is offline  
Old 01-29-2005, 12:46 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 976
Default

Quote:
Originally posted by Troubledyouth
what do you mean chipset drivers?
The drivers for your motherboard. Go to asus.com...
__________________
AMD X2 4400+ Toledo 1MB/Asus A8N-SLI Deluxe/2GB Kingston HyperX/SLI Gigabyte 7800 GTX 256MB/Creative SB Audigy 2 ZS Plat w/ Creative Inspire 6.1 speakers /180GB Hitachi PATA/19\" AG Neovo F-419 LCD/OCZ PowerStream 600W PSU/WinXP Home SP2
DoomUK is offline  
Old 01-29-2005, 12:52 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,343
Send a message via AIM to southernlady Send a message via Yahoo to southernlady
Default

Before you load your programs and stuff, you needed to load your chipset drivers. P5P800 Here are ALL your drivers. Download all your newest ones into ONE folder and install the chipset FIRST, reboot, then the LAN, then reboot, then the others. Liz
__________________
<font size=\"1\"><a href=\"http://www.prioritycomputers.net/\" target=\"_blank\">Priority Computers</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download506.html\" target=\"_blank\">AdAware SE</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download2471.html\" target=\"_blank\">SpyBot-Search & Destroy</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download2859.html\" target=\"_blank\">SpywareBlaster</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download3045.html\" target=\"_blank\">SpywareGuard</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download3155.html\" target=\"_blank\">HijackThis</a> | <font color=\"red\"> <a href=\"http://www.stealingisillegal.com/\" target=\"_blank\">Stealing is illegal</font></a> <form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\" method=\"get\"><br />
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search Tech-Forums!\"></form><font size=\"1\"><i>Powered by Emily!</i></font><br />
<br />
southernlady is offline  
Old 01-29-2005, 12:56 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 123
Default

all that is up there is lan drivers and sound drivers and product manuals and utilities. is this what yall are talkin bout a chipset:
-Intel(R) Chipset Software Installation Utility V5.02.1003.

is that what i need to install to "install the chipset?"
__________________
<img src=\"http://www.eraserinc.com/ims/pic.php?u=15tfnhP&i=56\">
<font size=1>Asus P5P800 Mobo, Intel P4 2.8Ghz,1Gb (2x512)Corsair Value Select Ram,BFG Tech 6800 OC,19\" Sony LCD monitor,Seagate 80GB Hard drive,Samsung DVD burner<and a crap power supply that just went out on me</font>
Troubledyouth is offline  
Old 01-29-2005, 01:01 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 1,343
Send a message via AIM to southernlady Send a message via Yahoo to southernlady
Default

Yes...the one at the bottom of the page of ALL! File name: inf5021003.zip Liz
__________________
<font size=\"1\"><a href=\"http://www.prioritycomputers.net/\" target=\"_blank\">Priority Computers</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download506.html\" target=\"_blank\">AdAware SE</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download2471.html\" target=\"_blank\">SpyBot-Search & Destroy</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download2859.html\" target=\"_blank\">SpywareBlaster</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download3045.html\" target=\"_blank\">SpywareGuard</a> | <a href=\"http://www.majorgeeks.com/download3155.html\" target=\"_blank\">HijackThis</a> | <font color=\"red\"> <a href=\"http://www.stealingisillegal.com/\" target=\"_blank\">Stealing is illegal</font></a> <form action=\"http://www.theriddlehouse.com/random/tfsearch.php\" method=\"get\"><br />
<input type=\"text\" name=\"search\"> <input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Search Tech-Forums!\"></form><font size=\"1\"><i>Powered by Emily!</i></font><br />
<br />
southernlady is offline  
Old 01-29-2005, 01:03 PM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 123
Default

thanks a lot
__________________

__________________
<img src=\"http://www.eraserinc.com/ims/pic.php?u=15tfnhP&i=56\">
<font size=1>Asus P5P800 Mobo, Intel P4 2.8Ghz,1Gb (2x512)Corsair Value Select Ram,BFG Tech 6800 OC,19\" Sony LCD monitor,Seagate 80GB Hard drive,Samsung DVD burner<and a crap power supply that just went out on me</font>
Troubledyouth is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:22 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.