How to improve computer performance? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-16-2005, 09:09 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 32
Default How to improve computer performance?

My computer:
Pentium 4 3.0 Ghz
256 MB DDR400 RAM
128 MB GeForce 5200
Motherboard:
AsRock P4i45D+

I don't know if my computer should be faster, but the one that I had before was almost as fast as this is. But it was 1.6 Ghz and 128 MB RAM.

So, here is the question - is it possible that I haven't configured some CPU, FSB or RAM frequencies and if I do, the computer becomes much faster? I don't speak about overclocking.

I run windows XP SP2.
__________________

ReinisFMF is offline  
Old 03-16-2005, 09:21 AM   #2 (permalink)
ApM
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 501
Send a message via AIM to ApM Send a message via Yahoo to ApM
Default

Why don't you try some tweaking?
__________________

ApM is offline  
Old 03-16-2005, 09:22 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 32
Default

which is the best software (freeware)
ReinisFMF is offline  
Old 03-16-2005, 09:23 AM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 876
Default

you can try to upgrade ram and video card
phosho510 is offline  
Old 03-16-2005, 09:24 AM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 32
Default

but I think that it SHOULD be much faster
ReinisFMF is offline  
Old 03-16-2005, 09:32 AM   #6 (permalink)
ApM
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 501
Send a message via AIM to ApM Send a message via Yahoo to ApM
Default

Don't use freeware to tweak use websites such as:

http://www.blackviper.com/WinXP/supertweaks.htm - This has quite afew important tweaks also includes what to have and what not to have when it comes to services -> services.msc

also try: TweakXP.com this has basicly every tweak to improve and customize your user-interface
ApM is offline  
Old 03-16-2005, 09:45 AM   #7 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

get more ram. 512 is optomal when you have add about 10 and under programs to your pc after a fresh install. if you have more program than that installed, get a gig of ram.

if you have a 2 gig processor with a gig of ram, it's faster than a 3.0 gig processor with 256mb ram (shoot it's faster than if you have 512 too)

Sp2 really need 512 of ram by itself.
__________________
The Ultimate Hard Drive Utility PowerMax 4.23. (It now has the ability to clean a Boot Sector virus on the quick erase option.)
The best browser Netscape 8
Have you accidently delete something? Look here (trial. the better one) and here(free)
EricB is offline  
Old 03-16-2005, 09:46 AM   #8 (permalink)
Master Techie
 
synergy's Avatar
 
Join Date: Mar 2005
Location: 15 Hive
Posts: 2,284
Send a message via MSN to synergy Send a message via Yahoo to synergy
Default

I would upgrade your RAM to at least 512
__________________
i7 2600K | TRUE 120 w/ Xigmatek XLF-F1253 | Asus Sabertooth P67 | 16 GB G.Skill RipjawX DDR3 1600
EVGA GTX 560Ti | 256 GB Plextor M3 SSD |80 GB Intel X25-M SSD | Corsair Graphite 600T
Coolermaster Purepower 850W | Samsung 25.5" 1920x1200 | Windows 7 Pro 64-bit


HTPC: AMD FX-4100 3.6 GHz | Gigabyte GA-880GM mATX w/ ATI Radeon HD 4250 | 8 GB G.Skill RipjawX DDR3 1600
LG Blu-Ray/HD-DVD ROM + DVD RW | 60 GB OCZ Vertex SSD | WD Caviar 1 TB | Antec Veris Fusion Black HTPC Case
Logitech diNovo Edge KB | Win7 Pro 64-bit
3dMark06 23,159 | 3dMark Vantage 23,579 | TF2 Stats Page | BC2 Stats | BF3 Stats
MCSE (SharePoint 2013), MCITP & MCTS (SharePoint 2010), CIW
synergy is offline  
Old 03-16-2005, 09:52 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 531
Send a message via AIM to jnev_89
Default

definetly upgrade your ram, and if you game you can get a new gpu. if you built the comp yourself, you can try ocing the cpu for some gain.
jnev_89 is offline  
Old 03-16-2005, 09:54 AM   #10 (permalink)
ApM
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 501
Send a message via AIM to ApM Send a message via Yahoo to ApM
Default

And get some more RAM
__________________

ApM is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.