Help needed - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-07-2005, 03:06 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 5
Default Help needed

Hi

I have this problem. I was building up a computer with the following parts:

Amd Duron 1300 processor
Soltek SL-75KAV motherboard
128 MB Hitachi PC100 Sdram
6,4 GB Seagate (medalist) HDD
Heatsink and fan
FDD

Thge problem is that I canĀ“t get the computer to boot up, not even post. There is no sound or beeps or anything.

I have built it on the table, meaning not in a case, and still nothing. I have read somewhere that there could be a corrupt BIOS. How can I be sure of that.

The other thing is taht is the MB broken, or the processor, or both. I don't have an other MB to test the processor.

If you have some information on how i could determine what is wrong, and what part is broken, please tell me!

Thank you in advance!!
__________________

eppus is offline  
Old 02-07-2005, 04:03 PM   #2 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,007
Default

well, when you say does not post....does that mean you are getting no power to the board? does the cpu fan start and harddrives spin up? are you getting any type of power to the mobo?
__________________

jaksback is offline  
Old 02-07-2005, 04:07 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 5
Default

Yes, everything seems to work, the fan, the HDD, and also the 2 leds that are on the mainboard.

I have additionally tried it with a PCI Vga card and still no image, no beeps no nothing.

I had a PCI SCSI Raid card that had a led and the led was lit up, so tyhere is nothing wrong with the PCI slot.
eppus is offline  
Old 02-07-2005, 04:12 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 133
Default

Anyway you can test another cpu on the same motherboard? iv heard of bad cpu's giving nothing but a black screen .
__________________
Athlon 64 2800+ clawhammer 512 kb
MSI k8t neo mobo
MSI 6600 gt
samsung 512 mb pc 3200
WD 80 gig ata100 7200 rpm
Onboard sound / realtek 5.1 based sound
7 year old cheap *** 17\" monitor but looks great , im surprised its still running , its bin through 5 computers so far.
RangerXero is offline  
Old 02-07-2005, 04:18 PM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 168
Default

You'll get that result if you plug an IDE drive in backwards. If the CPU is bad, it should still try to post. Try booting with with just a floppy, one stick of memory, and graphics. Do any of the fans spin up? Eliminate all of the simple stuff and you are left with a bad motherboard. I repaired one recently that was zapped by lightning - toasted the MB and modem and it was as dead as a door mat.
gsbtech is offline  
Old 02-07-2005, 04:23 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,007
Default

so then there is power but not getting any signal to the monitor.....do the obvious and check cables making sure none of the pins in the plugs are bent or what ever, try another monitor, take out the cpu and reseat it into the socket, take out the ram and examine it for any damage to the contacts, examine the slot it goes into and make sure that none of the little pin/contacts aren't bent (the pic below is a onoe of a pci slot but do the exam on the ram slot)
jaksback is offline  
Old 02-07-2005, 04:32 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 330
Default

it may be because its not in the case. If there was a screw or peice of metal under the MB when you tried to turn it on it COULD cause a short circuit and may fry the the MB.Also it could be the power switch that plugs in to the motherboard if its backwards it migh tnot turn on. Good Luck!
Amd64Boy is offline  
Old 02-07-2005, 04:53 PM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 5
Default

It was in a case when I first tryed it! It is on the mainboard box and definatly no metal under the board.

I even found a 32 MB PC100 memory that I tryed it with and still no post

The monitor I am using is working properly on my other computer!

No Ide was persent the last time, and I have tryed it with and without a floppy!

I yhink I have a dead motherboard! Either it has been fryed or then it is the bios
eppus is offline  
Old 02-08-2005, 04:41 AM   #9 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 2,007
Default

Oh crap, i completely for got, make sure your Cmos battery is good, the other day i had the same prob and it turned out to be the cmos battery was completely dead
jaksback is offline  
Old 02-08-2005, 04:58 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2
Default

You could try another RAM.... I have had some bad experience with duron processors and PC100 RAMs.... They just worked really slow or didn't boot up at all try a PC133 RAM ..
And look in the bios setup.. maybe you've configured it wrong.
__________________

mihsuem is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:21 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.