(help!!!) hard drive is being read 90gbs less than it is!!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-21-2004, 12:15 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 52
Default (help!!!) hard drive is being read 90gbs less than it is!!!

hi all. i've got a western digital 120gb hard drive partitioned in nfts. I've installed it in a USB External case which states that it supports drives up to 400gb.

When I plug it into my Windows XP based laptop (a toshiba sat, 2.6ghz Celeron 2003), it comes up as being a 32gb drive. All of my drivers are updated, I've downloaded both windows service packs and have all other uptodate system info.

I had the drive on a desktop system, with both linux and windows installed, before I installed it in the external case and it was being read as a full 120gbs. I formated it via fdisk before pulling it and selling the desktop.

Any ideas how or what I can do to revive the lost 90gbs? I've tried Norton Partition Magic, but to no prevail, it only detected the 32gb. Thanks!
__________________

Blackecho is offline  
Old 10-21-2004, 12:21 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 422
Default

set the jumper on the back

lot of hard drives had a 32 gig point that you set with the jumper

why i don't know
__________________

vance43211 is offline  
Old 10-21-2004, 08:26 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Apr 2004
Posts: 3,247
Default

is this FAT32 or NTFS? More than likely its either because you choose NTFS or because you used the DOS FDISK and not had XP FDSIK for you. Got to remember, FAT32 has a 32GB limit and you are running a Dos base utility. Rerun but fdisk through the cd auto setup.
__________________
If you argue with an idiot he will drag you down to his level and beat you with experience.

I am not a fast writer.
I am not a slow writer.
I am a half-fast writer.

-Robert Asprin
killians45 is offline  
Old 10-21-2004, 10:59 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

killians45 I think you have that backwards. In winXP they crippled it so you can only format a max volume of 32GB using fat32. With fdisk you can format a fat32 volume up to 2 terrabtyes, the same limit as NTFS ver5.

Blackecho to get around your problem don't make fat32 partitions with winXP, use fdisk or gdisk instead. I think win98 & winME can format fat32 volumes over 32GB too

http://www.abit-usa.com/faq/mb/2002031801.php
ekÆsine is offline  
Old 10-22-2004, 05:01 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 52
Default

thanks for all of the help! I recently reformated it under winxp in an nfts partition, once again, didn't make any difference. also i've not got any jumpers attached at the moment, but i've used all different combinations. i've no way to boot to dos as I've not got a floppy disc drive on my laptop. however, if you all know a way to get back to fdisk please let me know. also, what is gdisk? and where can i get it? thanks so much once again.
Blackecho is offline  
Old 10-22-2004, 10:54 PM   #6 (permalink)
Banned
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 422
Default

attach you a jumper or 2 as master on the back

if you my memory serve me correctly wdc had 2 on their 120 gig (i could be wrong)
vance43211 is offline  
Old 10-23-2004, 04:45 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 52
Default

tried it... no good. thanks though. i think that it may be a hidden partition back when i had linux and windows on it. is there a way to find hidden partitions? or wipe them out completley?
Blackecho is offline  
Old 10-23-2004, 01:26 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,349
Default

couldnt u just?.. go to, /controle panel/admin tools/compmanager/disk manager/ right click the hidden partition, "delete'
jolancer is offline  
Old 10-23-2004, 03:51 PM   #9 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 52
Default

as in hidden, i do mean extreamly hidden. the drive is just showing up as a 32gb partition. it's not even showing up in partition magic.
Blackecho is offline  
Old 10-23-2004, 07:46 PM   #10 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 1,349
Default

im not shur how this might turn out using an external HD(i never used one). but can u even see the volume or partition in diskpart?

go to /run/cmd, "enter"... type "diskpart" , "list disk". "select disk#" , "list partition/volume"

maybe your have much better luck, just by sticking it ina desktop pc first and formatting it.
__________________

jolancer is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.