Hello All - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-26-2006, 02:27 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 3
Unhappy Hello All

Hello Everyone,
I have a HP laptop( Hewlett Packard Pavilion zv5476cl P4 3.4Ghz 512MB 80GB ) with a built in card reader. I have been using a 256 mb SD card w/ no prob. I just got a 1 gig Kingston SD card and the laptop cannot read or format it. My camera can read it and also can format it. The 256mb card still works fine in laptop. Could it be that the laptop can only read cards up to a certain capacity??

So please suggest me
Tarun
__________________

tarun444 is offline  
Old 07-26-2006, 04:07 PM   #2 (permalink)
Banned
 
Join Date: May 2005
Posts: 7,915
Send a message via Yahoo to talldude123
Default

The card may be formatted in a different way, as different brands of memory cards are made differently.

Are both the 256MB and 1GB cards the same brand?
__________________

talldude123 is offline  
Old 07-27-2006, 10:35 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 3
Default

Hello talldude,
The 256MB card is manufactured by San Disk and the 1 GB card is from Kingston. Do you think this might be one of the problem??

Thanks
Tarun
tarun444 is offline  
Old 07-30-2006, 06:53 PM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 15
Default

Usually SD card brands don't matter. Try looking into the device manager, or computer management storage volume area. Has the 256 meg card ever been formatted by your camera? Also, what type of camera is it? Some cameras (such as Flatfotos) will format the card with a proprietary filesystem. Others such as Canon will use a windows recognizable format (NTFS I think). Find a friend with a Powershot and have him format it, then give it a shot.

-:-Mitchell
MrFortissimo is offline  
Old 07-31-2006, 03:36 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 3
Default

hi MrFortissimo,
But my camera is Canon Powershot A430 digital camera. i have used the format option available in the camera. after which i used it in the laptop card reader. my computer identifies the external media device but it says that the memory chip is not formatted also do you want to format it. when i say yes it doesnt do anything.
thanks
tarun
tarun444 is offline  
Old 07-31-2006, 05:22 PM   #6 (permalink)
Master Techie
 
Alvin.C's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: United Kingdom
Posts: 2,580
Default

Hello,

In my computer, try right clicking the drive for the memory card, clicking 'Format' and formatting the card to either FAT or FAT32.
__________________
Alvin.C
linkedin.com/in/alvinwkchan

|Gaming PC| |Dell Latitude E7250| |Macbook Air 13" (Mid 2013)|
|Windows 10 Pro (x64)| |Intel Core i5-6600 @ 3.3 GHz| |MSI NVIDIA GeForce GTX 1080 Gaming X| |Noctua NH-D15S CPU Cooler| |Gigabyte GA-Z170MX-GAMING 5 mATX Motherboard| |Samsung 840 Pro 256GB SSD| |Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4-SDRAM| |OCZ ModXStream Pro 700W Modular PSU| |NZXT Vulcan Micro ATX Case|
Alvin.C is offline  
Old 08-03-2006, 08:02 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jul 2006
Posts: 15
Default

It won't recognize if even after your camera formats the card? I'll be darned. The only thing I can think of is that maybe you should check for firmware/driver updates for the card reader (start at HP's website).

-:-Mitchell
__________________

MrFortissimo is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:35 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.