HDMI Question - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Reply
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-04-2012, 12:46 AM   #11 (permalink)
Troll Patrol
 
JoshuaJay's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Over the Rainbow
Posts: 295
Default Re: HDMI Question

Quote:
Originally Posted by carnageX View Post
AWG is guage of the wire. The thicker the wire (lower the number), the more electricity it can carry (less resistance I believe compared to a thin wire, IIRC).
Okay, so it's not gonna make my graphics on gaming or HDTV viewing any different? I mean end of the day that's all I care about. Pwning n00bs and Home Theatre.
__________________

__________________
'Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.' - Plato
Please REP me if I help you!
JoshuaJay is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 12:54 AM   #12 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,515
Default Re: HDMI Question

You can run the cable farther distance is the biggest thing.

I do remember having a cheap / thing cable though, and it could only go up to 720p for some reason. Got a different, bit thicker cable and it allowed me to do 1080p.

Other than that... it's all digital signal. 1's and 0's both ways.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 01:06 AM   #13 (permalink)
Troll Patrol
 
JoshuaJay's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Over the Rainbow
Posts: 295
Default Re: HDMI Question

I run 1080p through the cable already for my PC display so I know it can run 1080p. (HDMI GPU to LCD)

Running it farther you mean simply the cable is longer? I don't care about that my set up is all well within 6ft haha.

1s and 0s both ways? You're so cryptic! haha, that mean YES there is no difference in visual quality?
__________________
'Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.' - Plato
Please REP me if I help you!
JoshuaJay is offline   Reply With Quote
Old 07-04-2012, 09:10 AM   #14 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: HDMI Question

HDMI is HDMI, all cables have to meet a minimum spec. Some the newer specs mention ethernet via HDMI as well as all the other fancy features. Just grab a cable that meets your equipments HDMI spec or exceeds it. I tend to buy the 6 foot $5 cables on newegg when on sale and find to be of decent quality and work just fine.
c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 07-05-2012, 08:12 PM   #15 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 63
Default Re: HDMI Question

Ya I had to
mac_attack is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 01:04 PM   #16 (permalink)
Troll Patrol
 
JoshuaJay's Avatar
 
Join Date: May 2010
Location: Over the Rainbow
Posts: 295
Default Re: HDMI Question

TV just got here, using my regular HDMI cables I got a couple years ago...

Still looks great

I may spring for one of those ethernet ones though, that's pretty cool.
__________________
'Music is a moral law. It gives soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination, and charm and gaiety to life and to everything.' - Plato
Please REP me if I help you!
JoshuaJay is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 01:37 PM   #17 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Feb 2005
Location: asdf
Posts: 8,887
Default Re: HDMI Question

Only spring for it, if your equipment supports it and you need it.
c0rr0sive is offline   Reply With Quote
Old 07-06-2012, 09:32 PM   #18 (permalink)
True Techie
 
mrnotu's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: East TN USA
Posts: 152
Default Re: HDMI Question

Interesting thread. I was wondering about the other wires that connect you up. Like the phone line and ethernet cable. Is shorter better? Is bigger better? I just changed my phone line to a much longer and thinner one cause the other just barely reached. The longer one is the only other I had. Would a short line be faster because of the shorter distance? Would a thicker one be more conductive?
__________________
CPU-6100 3.3 Ghz Black Edition, MB ASUS CrossHair V, GPU Galaxy GTX 560ti X2, G.Skill Sniper 1866 4x4GB, PSU SilverStone SST-ST1000-P, WD1002FAEX Caviar Black 1TB x2, Monitor ASUS 258VE LED BackLit, ASUS 12x BW-12B1ST Blu-Ray Writer, IWIN BUC case, SteelSeries MERC KeyBoard,NetGear DGND3700 N600 Wireless ADSL2+
mrnotu is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2012, 10:18 PM   #19 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jun 2012
Posts: 63
Default Re: HDMI Question

Quote:
Originally Posted by mrnotu View Post
Interesting thread. I was wondering about the other wires that connect you up. Like the phone line and ethernet cable. Is shorter better? Is bigger better? I just changed my phone line to a much longer and thinner one cause the other just barely reached. The longer one is the only other I had. Would a short line be faster because of the shorter distance? Would a thicker one be more conductive?
The length of the cable doesn't matter.
mac_attack is offline   Reply With Quote
Old 07-08-2012, 11:07 PM   #20 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,515
Default Re: HDMI Question

Quote:
Originally Posted by mac_attack View Post
The length of the cable doesn't matter.
It does only if you're going over a very long distance. For example: max of ethernet is 100 meters, max of USB 2.0 is ~10-15ft IIRC. Those are of course without power injectors / repeaters anywhere in the middle; just straight shots.
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline   Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Audio Question (HDMI, Analog, etc) zandre88 Monitors, Printers and Peripherals 2 04-08-2011 11:52 PM
DVI-HDMI Cable Question. Nubbleet Monitors, Printers and Peripherals 0 08-29-2009 08:34 PM
another HDMI question Nagasama Monitors, Printers and Peripherals 6 04-18-2009 07:14 PM
DVI to HDMI: HD Output Question Rawmaterial Computer Audio and Multimedia 5 06-17-2008 10:47 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.