HD Tach: Terrible Results - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-22-2004, 05:03 AM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to GrayT
Default HD Tach: Terrible Results

I recently tested my 2 HD's with HD Tach, and was VERY unpleased with the results. I honestly do not feel these are accurate results but numerous tests kept showing the same results.

My HD's are 1x30GB WD 7200RPM, the second a 1x80GB Hitachi 7200RPM. The reason I was testing the drives was because I just ordered an SATA Hitachi drive to replace one of the drives. I wasn't sure which, so I downloaded HD Tach to see which one was slower. Well both of them were in the 4mb/s range!

Here are the results for both the drives.

30GB WD HDD


80GB Hitachi HDD
__________________

GrayT is offline  
Old 12-22-2004, 05:54 AM   #2 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Try again with Winbench99 2.0

Even my old HD's were 15 average.
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 12-22-2004, 07:05 AM   #3 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to GrayT
Default

Same results, basically. What could be causing this?
GrayT is offline  
Old 12-22-2004, 09:43 AM   #4 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

I have no idea. This is really weird. Maybe HDTach is wrong. I would check with some other programs first.

Check cables, jumpers, UDMA/ATA modes in BIOS+Windows.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 12-22-2004, 10:29 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to GrayT
Default

I've checked pretty much everything. Now my only problem is getting Device 1 out of PIO mode, which is my 80GB drive.

Here's what I said OCForums.com
"Thanks, that only seemed the help with the 30GB, my master drive. So Device 0 is at Ultra DMA 5, while Device 1 (the slave 80GB) is still in PIO mode! I keep getting this error saying "Driver is not intended for this platform", I looked it up and got this site which basically has everything in one. http://www.michna.com/kb/WxDMA.htm I've tired what it said, and even tried making atapi.sys a read-only file but still no luck. PIO remains on Device 1, what's the deal?"

I really have no idea how to get Device 1 out of PIO mode, and if I had to sacrifice something, I would much rather have my master drive in PIO mode because all my games load slow as **** on my 80GB HD because of PIO.
GrayT is offline  
Old 12-22-2004, 11:15 AM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 124
Default

You did the faster benchmark then doesn't take as long, yes?

Try doing the other one.
ToKeN is offline  
Old 12-22-2004, 12:02 PM   #7 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to GrayT
Default

Quote:
Originally posted by ToKeN
You did the faster benchmark then doesn't take as long, yes?

Try doing the other one.
Correct. I compared the results after the DMA conversion of Device 0 and they only varied 3mb/s. I started the 80GB PIO mode'd full test and it was going on an hour at only 2 completion bars.
GrayT is offline  
Old 12-22-2004, 12:31 PM   #8 (permalink)
Chillin Techie
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 11,861
Default

Quote:
Originally posted by GrayT
I've checked pretty much everything. Now my only problem is getting Device 1 out of PIO mode, which is my 80GB drive.

Here's what I said OCForums.com
"Thanks, that only seemed the help with the 30GB, my master drive. So Device 0 is at Ultra DMA 5, while Device 1 (the slave 80GB) is still in PIO mode! I keep getting this error saying "Driver is not intended for this platform", I looked it up and got this site which basically has everything in one. http://www.michna.com/kb/WxDMA.htm I've tired what it said, and even tried making atapi.sys a read-only file but still no luck. PIO remains on Device 1, what's the deal?"

I really have no idea how to get Device 1 out of PIO mode, and if I had to sacrifice something, I would much rather have my master drive in PIO mode because all my games load slow as **** on my 80GB HD because of PIO.
uninstall your ide drivers for the hard drive and reboot the computer. when it reinstall your drivers it should switch it back to dma mode
EricB is offline  
Old 12-22-2004, 07:42 PM   #9 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

How did you setup your ide devices? How many devices? Did you connect an atapi device and a HD to the same IDE channel? Disconnect your cd-roms and see what happens.

Make sure your BIOS settings are "auto" for all IDE channels.
__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 12-22-2004, 08:36 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 69
Send a message via AIM to GrayT
Default

Quote:
Originally posted by EricB
uninstall your ide drivers for the hard drive and reboot the computer. when it reinstall your drivers it should switch it back to dma mode
Already did this, that's where I get the "Driver is not intended for this platform" message.

The HD's are on the primary channel, and my single CD-ROM is on the secondary channel. I checked the BIOS awhile ago and everything is good.

So for now, when I reinstalled the IDE primary channel only Device 0 goes into DMA mode just to clear everything up.

EDIT

Heres whats going on now...

__________________

GrayT is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:04 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.