Hard drive runs slow. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 10-18-2004, 02:17 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 6
Default Hard drive runs slow.

I have a 160gb maxtor 6Y160P0. I have a 30gb disk too, but that disk isn't the problem. The problem is thet my 160gb disk runs very slow. When I copy files it takes forever and even when i want to play music that is on that disk it plays strange.
Need help.
__________________

picc0lo is offline  
Old 10-18-2004, 02:51 PM   #2 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

What are ur system specs?
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 10-18-2004, 05:09 PM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937
Default

picc0lo have you received any error messages relating to the hard disk including any instances where the operating system stops responding? By strange do you mean the music stutters or distorts?
ekÆsine is offline  
Old 10-19-2004, 01:35 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 6
Default

Nope. No error messeges. And yes the music stutters.
I have a AMD XP1800+ processor, 512MB RAM.
picc0lo is offline  
Old 10-19-2004, 03:06 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 393
Default

hmm whats your motherboard make and model?
__________________
\"It is the mark of an educated mind to be able to entertain a thought without accepting it.\"
-Aristotle
_SiLv3R_ is offline  
Old 10-19-2004, 04:10 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

When was the last time you did a format? A defrag? Checked for virus's and thoroughly cleaned your system of spyware? All those things dramatically slow your computer down. If its been a really long time since you formatted that should speed it back up.
Nubius is offline  
Old 10-19-2004, 05:54 AM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 6
Default

My motherbord is an ASUS A7 A266. I formated the disk two days ago. My antivirus is running and no viruses are detected.
picc0lo is offline  
Old 10-19-2004, 07:03 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Nubius's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 11,600
Default

You formatted 2 days ago and it's still running slow? Although slow is subjective depending on who it is, so it's hard to tell exactly 'how slow' you really mean. Hmmm how long have you had the drive? Could just be getting old and past it's prime. Very common
Nubius is offline  
Old 10-19-2004, 08:11 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 6
Default

I had it for abaut three weeks. It's very confusing.
picc0lo is offline  
Old 10-19-2004, 01:04 PM   #10 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

make sure direct memory acces is enabled (DMA)
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 08:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.