hard drive not being detected - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-30-2005, 10:34 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 24
Default hard drive not being detected

hi, whenever i am installing my windows xp into my new system it tell me before it begins to install that it can't detect my hard drive, i have the SATA cable hooked up into SATA 1there is no zero and the power is hooked up. this is my first build so i expect to make mistakes can you tell me what i did wrong. i am probably just making some noob mistake.

hard drive: http://www.newegg.com/app/ViewProduc...135-106&depa=1

Motherboard: http://www.newegg.com/app/ViewProduc...180-068&depa=1
__________________

Jellybeans=yum is offline  
Old 03-30-2005, 10:42 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 635
Default

Did you install the driver for the controller?

Did you go into computer management and create the partition & format it?
__________________

__________________
AMD 64 x2 3800 Venice @ 2.0
Zalman 7700 @ 28c
Gigabyte K8NXP-SLI
2 x Samsung 1gb DDR400 CL2.5
2 x eVga 6800 256mb GT
430mhz Core / 1.1ghz Memory
M-Audio Firewire-410
Sandra Memory Bench:
Sandra Cpu Arithmetic:

Eat your heart out intel.
senseless is offline  
Old 03-30-2005, 10:45 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 24
Default

i pressed F6 and put in the one called WinXP 571/then a few more numbers, but still isn't working. CD rom is hooked up to IDE 2 if that matters. must i change something in BIOS?
Jellybeans=yum is offline  
Old 03-30-2005, 10:49 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 635
Default

http://www.waterwheel.com/Guides/how...tic_drives.htm
__________________
AMD 64 x2 3800 Venice @ 2.0
Zalman 7700 @ 28c
Gigabyte K8NXP-SLI
2 x Samsung 1gb DDR400 CL2.5
2 x eVga 6800 256mb GT
430mhz Core / 1.1ghz Memory
M-Audio Firewire-410
Sandra Memory Bench:
Sandra Cpu Arithmetic:

Eat your heart out intel.
senseless is offline  
Old 03-31-2005, 01:37 AM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 84
Default

I had this problem... Your motherboard does not come with a built in sata driver... soooo it should have come with a diskette and when windows xp is booting press F6 for 3rd party drivers and insert your disk and load the sata drivers and install windows after that windows... and make sure that your bios is setup to boot from a sata not ide.. some bios are not that smart. Also if you are really having trouble, you can install on a IDE and simply ghost over all your stuff to your SATA after you install SATA drivers in windows xp.
__________________
Amd 3500 cpu
Abit AV8 mobo
1gb (512x2mb) Corsair XMS low latency ram
ATI X800 XT videocard
36gb Western Digital 10,000rpm HD
2x 80gb Western Digital 7200rpm HDs
Antec neopower 480w psu
Ultra Dragon High Gloss Black Server case
ravin is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 06:05 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.