Graphic Card - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-02-2005, 01:24 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3
Default Graphic Card

computer specs

HP
AMD Athlon xp 2400+
2GHZ 992 Ram

when i bought my computer, it came with S3 graphic ProSavage DDR
its a onboard graphic card

i want to install a geforce 5200 but i cant seem to make it work

i went to device manger and disable the graphic card, went to the bio and switch it over and I just have horizontal lines up and down the screen and really big icons.
i think the lines have to do with the rate of refresh on my monitor, and i try but it doesnt seem to work. my monitor refreshes at 60 to 70 hertz

i really dont know a lot about computers. Any info would be help

please be specfic as possible, cause im not really familar with a lot of computer terms and stuff
__________________

swncs1017 is offline  
Old 06-02-2005, 01:36 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

did you install the nVidia drives?

http://www.nvidia.com/object/winxp_2k_71.89.html
__________________

__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 06-02-2005, 01:45 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3
Default

i did dl that. i dont think thats the problem.
swncs1017 is offline  
Old 06-02-2005, 01:46 AM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

after re-reading your post, make sure that your monitor refreshes at 60Hz ONLY
__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 06-02-2005, 01:50 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 821
Default

Should all monitors refresh at 60 Hz only?
__________________
AMD Athlon 64 3000+ socket 939 @ 2.3 GHz
MSI K8N Neo2 Platinum motherboard
EVGA GeForce 6800 GT
2 GB DDR 400 (PC 3200) (2 x 1 GB sticks) (Dual Channel)
DVD player and seperate DVD RW drive
Floppy Drive
80 GB Western Digital Hard Drive
500 watt power supply
Sound Blaster Audigy
Logitech 5.1 surround sound speakers
SAMSUNG SyncMaster 710T LCD monitor
Aspire X Navigator Case
Wayniac is offline  
Old 06-02-2005, 01:50 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 32
Default

I have encountered your problem before! First of all, you need to go to your motherboards manufacturer web site and get the latest drivers for your motherboard.
Second, go get DirectX, you can do this by going here: http://www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx
Second, you need the proper drivers for your Operating System. (I will assume you are running on Win XP since your cpu is an XP model.) Diablo gave you a good link to follow, otherwise go here and choose a different OS.
http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
You want a graphics driver, GeForce and then select your operating system.
That should do it.

I had the same problem with a BFG GeForce card and an Nforce 2 motherboard. Untill I did all 3 steps, the problem did not resolve itself.
Dana69 is offline  
Old 06-02-2005, 01:54 AM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 3,220
Default

Quote:
Originally posted by Wayniac
Should all monitors refresh at 60 Hz only?
nope, it depends on your monitor and the resolution you're running at, but typically most monitors refresh at 60hz
__________________


Quote:
I don\'t play for fun, I play to win and winning is fun.
diabloII is offline  
Old 06-02-2005, 02:13 AM   #8 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jun 2005
Posts: 3
Default

Quote:
Originally posted by Dana69
I have encountered your problem before! First of all, you need to go to your motherboards manufacturer web site and get the latest drivers for your motherboard.
Second, go get DirectX, you can do this by going here: http://www.microsoft.com/windows/directx/default.aspx
Second, you need the proper drivers for your Operating System. (I will assume you are running on Win XP since your cpu is an XP model.) Diablo gave you a good link to follow, otherwise go here and choose a different OS.
http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
You want a graphics driver, GeForce and then select your operating system.
That should do it.

I had the same problem with a BFG GeForce card and an Nforce 2 motherboard. Untill I did all 3 steps, the problem did not resolve itself.
okie, i have the latest motherboard. theres no update for it.
directx, i just check my computer has directx 9, im assuming its the same thing.
third, i dl the driver for geforce, and since im still running on prosavage, should i install the driver anyway, even though what is running my video is not the geforce 5200?


do you think it would make a difference, if i didnt switch the bio. sorry for all these question, its just frustrating trying to get this to work
__________________

swncs1017 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 04:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.