GFX Card and temperature - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 06-20-2005, 01:18 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default GFX Card and temperature

Hey all, I currently have a Asus 6800 GT which as some of you may know has a program called SmartDoctor which controls/shows GPU temperature.

I now have a feeling that this program (and the driver, Asus Enhanced Driver) that it uses may be interfering with 3Ds Max (a 3D moddeling program that is VERY important to me)

Would it be wise to uninstall this program and the driver, my GFX card wouldn't overheat over use would it? Also, any other programs that allow me to moniter the GPU's temp (maybe even monitor the CPU as well)

So, advise me folks.
__________________

__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 06-20-2005, 01:24 PM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

Go to desktop/right click/propertise/settings/advanced/6800 gt (or what ever your tab is called, the last one.)#

This should come up:

Can't you check the temperature there?

If it isn't overheating in games (getting artifacts) than it wouldn't be a problem not to have one.

For the CPU temperature checker: Everst, MBM5 and speedfan are the ones I can think of, off the top of my head.
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 06-20-2005, 01:40 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

Nope, don't have that temp option in my Video advanced tab.

(also, wtf is an 'artifact'. Tearing of objects?)
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 06-20-2005, 01:56 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

An error on the screen, like missing tectures, or wrong colours.

I don't know any programs that have that temperature sensor. Speedfan or everst may have it, but you will have to check/wait for others who use them to find out.

I wouldn't bother though. You know what your temperature is, that will give you a guide in the furture if it is a hot day.

edit: Nubius has a program that records the temperature, PM him to see what he uses.


I did a search for it: Rivatuners hardware monitor.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 06-20-2005, 02:05 PM   #5 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

Ok cheers, veering from the subject at hand however I have this screenie.



The flame symbols are not what i would call encouraging. Is my CPU overheating?
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 06-20-2005, 04:22 PM   #6 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Aug 2004
Posts: 81
Default

Judging by the ScreenShot, your CPU is hot but it is not overheating... yet. That is if the Temp2 feed specifically is showing your CPU temperature (ours does).

What Temp3, 1 and 2 are for?
__________________

The Borg is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:25 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.