formatting my old hdd - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-03-2007, 11:12 AM   #1 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Exclamation formatting my old hdd

i have an old seagate 40gb ide hdd which i want to format so i can run itunes on it. it originally had linux on it therefore i canot format via windows

i have tried using gparted but didnt hav any luck, i downloaded the live cd version and burned it onto a cd-r but when i put it into my drive to boot from it i got a message saying "unable to load operating system" any suggestions

could someone tell me if there are any other programs i can download for FREE which i could use to format my hdd
__________________

Nick is offline  
Old 05-03-2007, 11:56 AM   #2 (permalink)
Mod Emeritus
 
b1gapl's Avatar
 
Join Date: Nov 2004
Location: USA
Posts: 13,044
Default Re: formatting my old hdd

You can put it as a slave on another system, running windows, and format the hard drive from there.
__________________

__________________


3770K | ASUS STRIX GTX 1080 | DDR3-1600 16GB | CORSAIR 650D | CORSAIR HX 850W | CORSAIR H100 | SOUND BLASTER Z | ASROCK EXTREME4 GEN3

b1gapl is offline  
Old 05-04-2007, 04:52 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
S0ULphIRE's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: Australia
Posts: 8,663
Send a message via MSN to S0ULphIRE
Default Re: formatting my old hdd

why didnt gparted work for you?
__________________
"As a result of all this hardship, dirt, thirst, and wombats, you would expect Australians to be a sour lot. Instead, they are genial, jolly, cheerful, and always willing to share a kind word with a stranger, unless they are an American." -- Douglas Adams
S0ULphIRE is online now  
Old 05-04-2007, 10:47 AM   #4 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: formatting my old hdd

sorry my friend to me how to make gparted work, i was burning it buy right clicking on the file and pressing send to dvdrw drive, he said you need an iso burner

i just downlaoded iso magic but it was a trial and dosnt make bootable disks any one know a good one????
Nick is offline  
Old 05-04-2007, 11:20 AM   #5 (permalink)
Wizard Techie
 
Ethereal_Dragon's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: USA
Posts: 3,755
Send a message via AIM to Ethereal_Dragon Send a message via Yahoo to Ethereal_Dragon
Default Re: formatting my old hdd

What I usually do is take out ALL the HDD's, and put in ONLY the one that needs formatting, and run G-Disk on it.. (utility that I got from work)... does a complete wipe of the drive, DOD spec...

Before that, I would pop the drive in a PC, and FDISK the drive to delete the partition, then make a new partition(s)...
__________________
Gaming Laptop: - ASUS K501LX-EB71 - Stock (Wife's) - Gateway P-6860FX - Stock (Mine)
General Laptop: - Sony Vaio SVE141D1L - Stock (Mine)
Gaming Rig: BACK ONLINE!! ASUS Z87-PRO (V EDITION), Intel Core i5-4590 Haswell (Stock Cooling), HyperX FURY 8GB DDR3 1866,
XFX Radeon HD 4870, SILVERSTONE DA700, Samsung 840 500Gig SSD MZ-7TD500BW, 3x WD20EARS 2 TB Green,
ASUS DRW-2014L1T (DVD), LG WH14NS40 (Blu Ray), Dell 2709W, Sony SDM-HS95P, Windows 10 Pro
The NAS Box: OFFLINE D-Link DNS-323, 0.1RC3 Alt-F firmware, 2x 7200.14 ST3000DM001 3TB EXT4 - NO RAID - 6 TB
Home Server: BUILD LOG!! - Supermicro SC826TQ-R800LPB chassis, X8DTN+, Dual Xeon E5620 (Stock),
4x Nanya NT4GC72B4NA1NL-CG (24GB Reg ECC DDR3), 12x MICRON MT36JSZF51272PZ-1G4G1FG (48GB Reg ECC DDR3), (72GB total memory)
2x OCZ Agility (60GB) (OS & Backup), 6x WD40EFRX (4TB) in RaidZ2 (14.3 TB usable), 2x Q Series HDTS225XZSTA (256GB) ZIL & L2ARC mirrored

Ethereal_Dragon is offline  
Old 05-04-2007, 11:42 AM   #6 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: formatting my old hdd

ok ive run gparted on the hdd that i wanted formatted, i formatted it to ntfs but when i plug it in and use it at the same time has my SATA hdd i get a message saying system boot faulure insert system disk and press enter

the thing is it funs fine when i just have my primary SATA hdd plugged in
Nick is offline  
Old 05-04-2007, 11:55 AM   #7 (permalink)
Everything to Nothing
 
Nick's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Wales
Posts: 4,053
Send a message via MSN to Nick
Default Re: formatting my old hdd

dnt worry guys i found a small thing called jumpers yey now i can put my games and itunes onto it
__________________

Nick is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
printf formatting ncjimn Off Topic Discussion 1 04-13-2007 08:00 PM
MS Word formatting question poveren Microsoft Windows and Software 1 04-13-2007 03:15 PM
formatting questions impguardman Microsoft Windows and Software 3 04-03-2007 11:39 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:31 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.