First Boot Help!! - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-05-2004, 12:37 AM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 260
Default First Boot Help!!

I am booting up for the first time and I have some problems.

When it is detecting my IDE drives, it keeps saying that it can not detect the "fasttrek" controller and my BIOS is not installed? What is that? And then it goes into BIOS setup.

Also, my CPU is running at 75 C and my MOBO is at 35 C, is that normal? If not, what should I do?

When I try to boot from CD ROM, it keeps saying that I need to pick a proper boot media even though the CD ROM is running and being detected. Any idea?

Is it some BIOS problem? Do I need to update my BIOS?

Thanks
__________________

lavenderAC is offline  
Old 07-05-2004, 01:52 AM   #2 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543
Default

I think it is a bios problem, smells like one...
__________________

__________________
15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
1GB DDR2 SDRAM
Windows XP/Mac OSX 10.5


No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 07-05-2004, 02:37 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 260
Default

Ok, guys, I have pretty much finish my first build, and it looks pretty good so far. Winxp is installed, so is graphic card, etc. Everything looks fine. Only a couple things still unsolved.

1. My CPU is around 75 C while my MOBO is about 35, is that normal? Or is my CPU running to high?

2. I still have trouble booting up, it still gives me error saying that my BIOS is NOT installed!! But I can then boot into xp fine. Any idea how to solve that?

3. In the BIOS, there is an option "Graphic Aperture", I have no idea what that is, but it is set at 64 MB. Should I alter it to 128MB since my card is radeon 9600XT 128 MB? Or should I leave it as it is?

Thanks
__________________
First Built Computer:
Antec Plus1080(SOHO File Server)+430w
Intel P4-3.0E 1M Cache
Asus P4P800-Dlx i865PE,800FSB Dual DDR400
WD 120G-8MB Buffer
LG 16X DVD
LG GSA4082B DVDRW 8X +/- Black
ATI Rdeon 9600XT 128M
Creative Audigy
512MB DDR PC3200
lavenderAC is offline  
Old 07-05-2004, 07:06 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 260
Default

Thanks, yes, I was wondering about the SATA too, but what should I set it to?? I see 3 other options like P-ATA, etc?

Thanks
__________________
First Built Computer:
Antec Plus1080(SOHO File Server)+430w
Intel P4-3.0E 1M Cache
Asus P4P800-Dlx i865PE,800FSB Dual DDR400
WD 120G-8MB Buffer
LG 16X DVD
LG GSA4082B DVDRW 8X +/- Black
ATI Rdeon 9600XT 128M
Creative Audigy
512MB DDR PC3200
lavenderAC is offline  
Old 07-05-2004, 07:33 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 260
Default

It still gives me the "No drives attached to FASTTRAK CONTROLLER, the BIOS is not installed" message. What is fasttrak controller and how do I fix it? Should I update my BIOS or something?

PS. I have fixed the heatsink, the CPU temp is now 44C, which is fine.
__________________
First Built Computer:
Antec Plus1080(SOHO File Server)+430w
Intel P4-3.0E 1M Cache
Asus P4P800-Dlx i865PE,800FSB Dual DDR400
WD 120G-8MB Buffer
LG 16X DVD
LG GSA4082B DVDRW 8X +/- Black
ATI Rdeon 9600XT 128M
Creative Audigy
512MB DDR PC3200
lavenderAC is offline  
Old 07-05-2004, 03:26 PM   #6 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 260
Default

Anyone has any idea?
__________________

__________________
First Built Computer:
Antec Plus1080(SOHO File Server)+430w
Intel P4-3.0E 1M Cache
Asus P4P800-Dlx i865PE,800FSB Dual DDR400
WD 120G-8MB Buffer
LG 16X DVD
LG GSA4082B DVDRW 8X +/- Black
ATI Rdeon 9600XT 128M
Creative Audigy
512MB DDR PC3200
lavenderAC is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:11 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.