FarCry 64-bit - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-14-2004, 08:48 PM   #1 (permalink)
ag3
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,536
Talking FarCry 64-bit

As I am sure all of you are aware... FarCry 64-bit is supposed to be released soon as an upgrade.

My question is... Will it have to be run with a 64-bit O/S to achieve the 64-bit? Or can it run on a 32-bit platform and still use the 64-bit processing through the CPU?

If someone can clear this up for me... I'd appreciate it a lot. Thx again guys for responding to all of my posts!
__________________

ag3 is offline  
Old 07-14-2004, 08:53 PM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 769
Default

i don't think it can. i believe that you have to have the 64 bit os for anything to work in 64 bit. correct me some one if i'm wrong. if i was right then what was the reason for realeasing the athlon 64? was it to get a head start on it and look for bugs?
__________________

compy is offline  
Old 07-14-2004, 09:03 PM   #3 (permalink)
ag3
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,536
Default

Now that I think about it... You may be right.

FarCry does not have the capability to communicate with the CPU with out going through Windows. Therefore if Windows was unable to process the information at 64-bit, then there is no way the game would.

Unless I am wrong?
ag3 is offline  
Old 07-14-2004, 09:58 PM   #4 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543
Default

actually he may be wrong...maybe...FarCry runs by itself...if it has the ability to process 64 bit objects, and so does the cpu, then it should be able to be in 64 bit...i think...
__________________
15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
1GB DDR2 SDRAM
Windows XP/Mac OSX 10.5


No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 07-14-2004, 10:16 PM   #5 (permalink)
ag3
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,536
Default

FarCry may run through its own engine (CryEngine), but the architecture of that engine is still based on the Windows platform. So I am starting to doubt that it is possible to bypass Windows and communicate with the CPU on its own terms.

Hmmm... I wish there was a way to find out about this (CryTek fails to provide details).
ag3 is offline  
Old 07-14-2004, 11:44 PM   #6 (permalink)
The Angriest of Amoebas
 
Join Date: Jun 2004
Location: Minnesota
Posts: 1,180
Default

Just because it's based on that platform, does that neccisarily mean that it can't bypass it? I mean isn't there a way, where something can be based off of a platform, but not have to use it whatsoever?
__________________
toxicity_27 is offline  
Old 07-15-2004, 12:43 AM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 3,543
Default

Well true it will run off of windows, but it will also be tapping into the processor (duh) and the processos has 64-bit technology, so you might be able to see some 64-bit...i hope.
__________________
15'' Macbook Pro
Intel Core 2 Duo 2.16ghz
x1600 128MB
1GB DDR2 SDRAM
Windows XP/Mac OSX 10.5


No longer a Guru of games...
GameGURU is offline  
Old 07-15-2004, 01:58 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default

the majority of games will run with DirectX or OpenGL, and since they are both attached to the OS, you do need an OS that runs 64-bit so that DirectX and OpenGL will run 64-bit too
__________________
Apokalipse is offline  
Old 07-15-2004, 02:38 AM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 769
Default

that's what i thought, because the programs that run the game are in the os wich is only prossecing 32 bit.
compy is offline  
Old 07-15-2004, 03:11 AM   #10 (permalink)
Banned
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 88
Default

I think they mean it'll be optimised for 64 bit procs, not run on the actual 64 bit platform.
__________________

Pac0 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:27 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.