Fancy RAM - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-17-2003, 02:18 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 17
Unhappy Fancy RAM

I have windows xp home and I got a 512mb chip of PC3200 DDR to replace my old SDR. The problem is, when I start my computer with the new RAM, windows won't load. Normally when it should start to load, the screen just goes blank.
__________________

shazbot423 is offline  
Old 04-17-2003, 03:08 PM   #2 (permalink)
<a href="http://www.tech-forums.net/pc/f109/folding-home-guide-223396/" target="_blank"><img src="http://img190.imageshack.us/img190/4127/110ad0n.png" /></a>
 
Join Date: Nov 2002
Posts: 1,765
Send a message via ICQ to Ecniv Send a message via AIM to Ecniv Send a message via Yahoo to Ecniv
Default

Are you sure your motherboard accepts DDR? It does have to be native to the board.
__________________

__________________
\"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I\'m not sure about the former.\"- Albert Einstein (1879-1955)

Ecniv is offline  
Old 04-17-2003, 04:56 PM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2003
Posts: 287
Send a message via AIM to neb1211 Send a message via Yahoo to neb1211
Default

there might be a jumper that you have to set in order for the board to accept ddr. You might want to check into that.
__________________
~ Nick
Owner of Maximum CPU and MaxCPU Hosting
neb1211 is offline  
Old 04-17-2003, 06:32 PM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: California
Posts: 1,422
Default

May sound stupid, but be sure your motherboard is able to accept the PC3200 stick. There are motherboards out there which can only accept RAM of the specified speed rating (on the manufacturer's specifications).
__________________
Martin's Page of Stuff

I judge you when you use poor grammar.
Martin is offline  
Old 04-18-2003, 09:00 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 307
Default

very true MicroBell.. certainly sounds like a RAM incompatability issue.
__________________
Thou shalt not follow the NULL pointer, for at its end lay madness and chaos.

-Shroud, CCNA, MCP

Shroud is offline  
Old 04-19-2003, 12:44 PM   #6 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 17
Default

It worked when I had windows 98 installed. Then I installed xp and it wouldn't work
shazbot423 is offline  
Old 04-19-2003, 01:44 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 307
Default

You made it sound as if the extra RAM was bought at the same time as XP Home
__________________
Thou shalt not follow the NULL pointer, for at its end lay madness and chaos.

-Shroud, CCNA, MCP

Shroud is offline  
Old 04-19-2003, 06:55 PM   #8 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 307
Default

Thats what I was wondering..
__________________
Thou shalt not follow the NULL pointer, for at its end lay madness and chaos.

-Shroud, CCNA, MCP

Shroud is offline  
Old 04-21-2003, 03:42 AM   #9 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 17
Default

Yes. My old stick works fine in windows xp. I was having troubles installing xp. It would hang up in certain points during the installation. After remembering that a technical support guy from ms had mentioned something about somebody having some "fancy ram" that was causing them trouble, I decided to try my SDRAM just for the install. It worked fine with the sd. Windows xp installed and it started up. Then I figured I'd switch back to my ddr ram because I thought it was only causing problems during setup, but windows xp won't even start with the ddr ram in. However, windows98 (when it was installed) started fine with the ddr.
shazbot423 is offline  
Old 04-21-2003, 03:48 AM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Apr 2003
Posts: 17
Default

I already had the DDR stick (even though I just got it, I had it before I got xp). My system was working fine with the ddr and windows 98.
__________________

shazbot423 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:51 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.