Erase HD - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-20-2009, 11:52 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: MN, USA
Posts: 341
Default Erase HD

Is there a way I can erase my HD with my data on it so i can put it in a friends PC without damaging the file system? I used drive scrubber to a HD and i tried to install the OS on it and I think I messed up the file system and it wont install anymore.
__________________

__________________
D-Rocks is offline  
Old 05-20-2009, 11:55 PM   #2 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,508
Default Re: Erase HD

Recommended Software for certain tasks

under disc formatting tools. Found in this topic:
^**READ FIRST**^ Windows Stickies Index
__________________

__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-21-2009, 12:38 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: MN, USA
Posts: 341
Default Re: Erase HD

If i use one of those utility will i still be able to use the HD and install an OS on it?
__________________
D-Rocks is offline  
Old 05-21-2009, 12:40 AM   #4 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,508
Default Re: Erase HD

Yes; you'll just have to reformat the drive.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-21-2009, 12:53 AM   #5 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2007
Location: MN, USA
Posts: 341
Default Re: Erase HD

I used a iolo drive scrubber on one HD and now the os cant fined its file system when i try and install an os. Is the drive shot?
__________________
D-Rocks is offline  
Old 05-21-2009, 12:56 AM   #6 (permalink)
Private Joker
 
carnageX's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: South Dakota
Posts: 24,508
Default Re: Erase HD

It won't have a file system if you used a drive eraser utility. It'll be in RAW format which cannot be used by an OS. Go into Disk Management and format the drive from there, or use GParted and format the drive with that.
__________________
Laptop: MSI GT70 2OC-059us | i7-4700MQ | 16GB | GTX 770m | 500GB SSD / 750GB HDD | 17.3" | Win10 Pro
Desktop: 4690k | 12GB g.Skill RipJaws | GTX 970 | 520hx | Z87X-UD4H | Corsair Vengeance C70 | Corsair H110 | Acer 25" | Acer 22" | Win10
Mobile: Samsung Galaxy Note 5


If I help you, or you just like what I said, rep me by clicking the under my post
carnageX is offline  
Old 05-21-2009, 10:36 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
Luke's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: Fonthill, Ontario, Canada
Posts: 5,601
Send a message via AIM to Luke Send a message via MSN to Luke
Default Re: Erase HD

the drive you scrubbed has no file system, it was not damaged. You have to format it to a file system (for example NTFS) Like carnage said, format the drive, then install the os on it.
__________________
3770K @ 4.7 Ghz H100 Water Cooled | GTX 970 MSI Gold Edition SLI
32GB G.Skill RipJaws (Rendering/ Virtualization) | Corsair 650D | CORSAIR RM1000W w/ White Cable KIt
Samsung 850 Pro 256 GB SSD Boot | OCZ Vertex 3 240GB SSD Secondary | WD Black 1 TB | WD Green 3 TB
Server: Core i7 920 | 8GB RAM | Intel 240gb 730 SSD Boot | 3 x 2TB WD RED | Fractal R4
Luke is offline  
Old 05-22-2009, 08:25 PM   #8 (permalink)
Imperial Space Womble
 
Harper's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default Re: Erase HD

Quote:
Originally Posted by CoolIce348 View Post
Is there a way I can erase my HD with my data on it so i can put it in a friends PC without damaging the file system? I used drive scrubber to a HD and i tried to install the OS on it and I think I messed up the file system and it wont install anymore.
I know that this is a little too late, but what where you orginally trying to achieve by doing this? I just want to work out where things went wrong in the first place.


Right now, it sounds like your best bet is to drive to put this hard drive into a working computer, see if the data (docs, pics, mp3, movies) are still there. The copy all that stuff accross.

After doing that, go into control panels -> Computer Management -> Storage -> Disk Management and blow way that drives are partition. Then re-install windows from scratch on your freind's computer.


If you don't want your freind unerasing your data, then I recommend the following a level 3 low level format with CyberScrub.
If you really don't trust him, then go a level 7 low level format with CyberScrub. Mind you, it will take a week to complete the job.
__________________

__________________

"I FEEL SO GOOD I FEEL SO NUMB, YEAH!!!" -- Rob Zombie
Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will a magnet erase my hard drive? dumdnewb Monitors, Printers and Peripherals 35 02-20-2009 08:32 PM
How do i COMPLETLY erase my harddrive? johnwalker Monitors, Printers and Peripherals 14 02-10-2009 07:56 PM
This Paper Will Erase Itself In 24 Hours.. NayNay1991x Off Topic Discussion 15 05-05-2008 11:06 AM
how to erase data on Harddrive SHaTTaFaKKaP Hardware Repairs and Troubleshooting 8 02-26-2008 07:13 PM
what is a good hard drive erase software edwardopowers Microsoft Windows and Software 12 09-11-2007 02:58 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.