"enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-10-2010, 09:56 AM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 125
Send a message via AIM to camosilver311
Default "enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo

i woke up this morning and my desktop was trying top shut down(i leave the comp on all night) and it wasn't shutting down so i hit the restart button and instead of booting up normally, a screen came up saying "please enter setup to recover bios settings". one option was to press f1 and "recover" the bios settings, which i have no idea which settings i am supposed to change. the other option was to continue with the default settings which i don't really want to do.

i installed a 1394 pci card the other day, and this is the first time the comp has been rebooted since the install.

any ideas?
__________________

camosilver311 is offline  
Old 02-10-2010, 10:04 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
joelm3103's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: -Trinidad- and Tobago, Caribbean.
Posts: 1,750
Default Re: "enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo

I would go along with the default settings and see if your PC loads up normal. Apart from the PCI card you installed, you changed anything at all in your BIOS? If not, then it shouldn't be a problem to use the default settings and most likely Windows would detect your card. It may also ask for drivers if you got it.

Not sure what triggered the problem though.
__________________

__________________
Need to update my siggy!
joelm3103 is offline  
Old 02-10-2010, 10:29 AM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: "enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo

Did you try taking out your card, and try to boot up?

Otherwise, just reset BIOS, that helps that problem 90% of the time.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 02-10-2010, 03:34 PM   #4 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 125
Send a message via AIM to camosilver311
Default Re: "enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo

i did try taking out the card and rebooting but had the same issue.

then i was fooling around in bios and went into tools, the "asus o.c. profile", and saved the settings to profile 2. profile one said "not installed". after i did that and rebooted i am now getting a totally different message, which says:

"reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key"

so i went back into bios and noticed that my boot device order had changed, and the only thing that has happened between last night and this morning was a windows automatic update, which must have caused some sort of change... weird. anyways, changed the boot device back to my hdd with windows on it and everything is good now.
camosilver311 is offline  
Old 02-10-2010, 03:50 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: "enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo

Glad we could help
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 02-10-2010, 03:53 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
joelm3103's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Location: -Trinidad- and Tobago, Caribbean.
Posts: 1,750
Default Re: "enter setup to recover bios settings" asus p5ql mobo

Quote:
Originally Posted by MindoverMaster View Post
Glad we could help
Glad everything's ok and what he said ^ . Hate when automatic update does that, restarts your pc without you knowing .
__________________

__________________
Need to update my siggy!
joelm3103 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
asus p5ql pro...not powering up Crylnish System Upgrades 0 07-08-2009 10:17 PM
Phenom x4 work on my Mobo? M4A1 System Upgrades 10 06-03-2009 04:24 PM
No hard disk is detected! and SixEngine problem with Asus P5Q3 Deluxe mobo Prisonbreak94 Hardware Repairs and Troubleshooting 2 02-20-2009 04:19 PM
Popping sounds coming from onboard ASUS Mobo djmaddogfreak Hardware Repairs and Troubleshooting 8 01-08-2008 02:39 PM
ASUS m2n sli deluxe mobo problem. possibly cpu galvo Hardware Repairs and Troubleshooting 0 12-24-2007 02:04 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:14 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.