DVI: SINGLE layer vs. Dual Layer - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-17-2011, 04:35 PM   #1 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 86
Send a message via AIM to Prelude92
Default DVI: SINGLE layer vs. Dual Layer

Technically the dual is better for higher end stuff. SINGLE can support the 1920x 1200 resolution @ a specific frequency. However, if a dual layer DVI cable is used for the 1920x1200 resolution, will the frequency be reduced or anything change when if a SINGLE layer cable were to be used?
__________________

Prelude92 is offline  
Old 01-17-2011, 08:55 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: DVI: SINGLE layer vs. Dual Layer

All your answers shall be here:

Digital Visual Interface - Wikipedia, the free encyclopedia
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 01-17-2011, 11:24 PM   #3 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: DVI: SINGLE layer vs. Dual Layer

It's single and dual link.
Single and dual layer refers to optical discs (DVD, blu-ray, HD-DVD).

Dual link means there is a second set of wires that carry data.

Single link DVI supports 1920x1200 at 60Hz.
Dual link DVI has enough bandwidth for 1920x1200 at 120Hz, but there are no monitors that support it (only some 1920x1080 monitors).
__________________
Apokalipse is offline  
Old 01-18-2011, 11:40 AM   #4 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 86
Send a message via AIM to Prelude92
Default Re: DVI: SINGLE layer vs. Dual Layer

Thanks alot!

i currently have a ATI Radeon x850 xt and a Dell 2405FPW. I was just wondering if the Dual link would benefit my setup. Seems like it wont be. If I still use the Dual link cable in this setup will I still be able to use it?
Prelude92 is offline  
Old 01-18-2011, 02:35 PM   #5 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: DVI: SINGLE layer vs. Dual Layer

You will be able to use a dual-link DVI cable.
It won't provide an advantage over single link DVI at 1920x1200 60Hz.
__________________
Apokalipse is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help!! Dual Layer DVD Rom? Do I Have One? philcarr24 System Upgrades 5 03-11-2009 06:52 PM
dual layer dvd robina_80 System Upgrades 4 10-26-2006 03:55 PM
Single Layer to Dual Layer CrazyRomanian Monitors, Printers and Peripherals 2 03-27-2005 06:20 AM
dual layer dvd devil_warrior Overclocking and Modding 5 02-08-2005 03:46 PM
making my single layer dvd to a double layer midnighthulk Monitors, Printers and Peripherals 9 11-05-2004 04:14 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:08 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.