Dual Channel DDR memory... what is it? - Page 2 - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 02-07-2004, 03:35 PM   #11 (permalink)
Imperial Space Womble
Harper's Avatar
Join Date: Jan 2004
Location: Australia
Posts: 6,903
Default Re: Dual Channel DDR memory... what is it?

Originally posted by OrionGazer52
i have a new motherboard with dual channel ddr. Do i have to install memory in pairs? or can i just install one memory stick?
Firstly, it's mainly dependant on the motherboard. It doubles the bandwidth of your system memory.

To take advantage of Dual Channel DDR,
1. Get a motherboard that will support it.
2. Purchase your RAM in pairs.

1 stick will work fine, but you will not have the DUAL CHANNEL DDR to play with.


Main Rig - AMD FX-8350x8 4.0Ghz CPU, 4x 8Gb (32Gb) DDR3 Ram, Gigabyte GA-970A-D3, GeForce GT 970 4Gb, 1x 256Gb SSD\8Tb (3+2+2+1) SATA HDD, DVDRW, SB X-Fi, Win 10 (64-bit)
Asus N61JV-JX231V - Intel Core i5 3437u (1.9 - 2.4 GHz), 12GB, 640GB, 16" Display, nVidia 325M 1Gb, DVD-RW, Win 10 (64-bit)
Mobile Phone : Samsung Galaxy 5 Note SM-N920IConsole : Play Station 4
Harper is offline  
Old 02-07-2004, 03:52 PM   #12 (permalink)
Wizard Techie
Join Date: Jul 2003
Posts: 3,937

play2lose you probably heard that from me. he has an intel system as opposed to an amd system. in his case he would want dual channel even if he has no integrated video

ekÆsine is offline  
Old 02-07-2004, 04:04 PM   #13 (permalink)
Super Techie
Join Date: Jan 2004
Posts: 296

ohh.....i see....thnx
[Sig Snipped Due To Excessive Size]
play2lose is offline  
Old 02-07-2004, 04:10 PM   #14 (permalink)
Older But Wiser
kboy's Avatar
Join Date: Jul 2003
Location: So. Cal
Posts: 1,041

I apologize orion. I thought they had to be run in pairs. But that's why Microbell is the MAN!!!
ASUS Sabertooth 990FX
AMD FX-8150
16 GB Ram
ASUS GeForce 760 GTX

1TB Sata Seagate
100 Gig Maxtor Sata 7200 Rpm
ASUS DRW 24B3S7 ATA Optical
Windows 7 Home Premium
Dell E228WFP 22"
kboy is offline  
Old 02-07-2004, 04:13 PM   #15 (permalink)
Super Techie
Join Date: Jan 2004
Posts: 405
Send a message via AIM to BxSlipSk8718 Send a message via Yahoo to BxSlipSk8718

Dual Channel = Load balenceing wich = uber fast speeds even better with non-ecc ram :-D
My Box :D

- Antec P180 Xcloid 450watt PSU
- Amd 64 Venice Core 939 3000+
- AOpen 6800GT PCI-e Stock
- 1Gig (512x2) Geil Ultra 2-3-3-4
- 250gigx2 Raid 0 Striping SATAII 16mb cache

Is Gangsta
BxSlipSk8718 is offline  
Old 02-07-2004, 04:15 PM   #16 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Feb 2004
Posts: 56

hmm so that means i only need one stick.. thats good cause now i can order my entire system today . thanks a lot!

OrionGazer52 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:58 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.