CPU upgrade help please - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-11-2005, 09:02 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 5
Default CPU upgrade help please

Hi, I just registered here but have been reading here for a while.

I got a HP Pavillion XG823 from a neighbor and have started upgrading it. It came with a Celeron 700Mhz processor in a socket 370 and I decided to upgrade it. A friend gave me a Pentium 3 933Mhz processor from his old machine. I installed the new processor in my machine and it recognized it as a Pentium 3 but at 700Mhz.

I checked the BIOS and it will not allow me to change anything dealing with the processor (multiplier etc.). What can I do to let it run at 933Mhz? Is there a program I need to buy or do I need to update the BIOS? The BIOS says that it was installed in 2000.

Any help will be appreciated.
__________________

nogee114 is offline  
Old 03-11-2005, 09:15 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 876
Default

if it is a pre-made computer it can not be overclocked. for example: dell, hp, ibm, etc..
__________________

phosho510 is offline  
Old 03-11-2005, 10:16 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 8,013
Send a message via AIM to DJ-CHRIS
Default

He isnt trying to overclock.

Try updating the BIOS. If that doesnt work, the maximum speed it supports is 700mhz
DJ-CHRIS is offline  
Old 03-11-2005, 11:24 AM   #4 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 5
Default

thanks. I think i found an update for My bios on the HP website. I'll give that a try
nogee114 is offline  
Old 03-11-2005, 09:27 PM   #5 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,302
Default

You might want to pull the CMOS battery and let it reset itself.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 03-12-2005, 07:02 AM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1,124
Default

nice upgrade for an old machine hehe , the bios update should do the trick
__________________
Thermaltake Armor A90
Corsair HX1000W PS
i7 2600k / Cooler Master Hyper N 520
Asus P8Z68-V Pro / Gen 3
8 GIG Corsair Vengeance
eVGA GTX 570
SB Audigy2 Platinum
Kingston Hyper X120 SSD
WIN 7 - 64b
LG Blue Ray Super Multi Burrner
Logitech THX Z560
3x120mm - 1x200 mm case fans
Cappy is offline  
Old 03-12-2005, 07:37 AM   #7 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

Make sure it is the right one though, there isnt any going back after if it doesnt work.

Do try clearing CMOS before updating it though.
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.