CPU Underclocking Help - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-14-2005, 10:19 AM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Lightbulb CPU Underclocking Help

Hi, can u guyz tell me how to underclock my cpu? You may wonder y I would do dat lol. My problem is that my laptop's CPU (Intel Pentium 4-M 1.8 GHz) runs at 50 celsius idle. When I'm playing a game, it friggin' jumps to 80 degreez celsius!!!! I want to underclock my CPU to around 1.6 GHz. I also tried increasing the fan speed. It worked, but not much. I used SpeedFan.

Specs

Compaq EVO n1000C (just search it on gogle, im 2 lazy 2 type it all).
__________________

desiboi is offline  
Old 03-14-2005, 10:45 AM   #2 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 432
Default

Quote:
Compaq EVO n1000C (just search it on gogle, im 2 lazy 2 type it all).
No offense, but if your too lazy to type it all why should someone take the time to properly help you? You came here looking for help, the very least you could do is take your time to correctly post any and all pertinent information so people can properly help you.

Look here.
__________________

tribalsun is offline  
Old 03-14-2005, 10:47 AM   #3 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

You wont be able to do it in the bios, as it is a company built one, so you will have to find a program that does overclocking that is supported by your laptop's motherboard. - which will be hard to find, if there is one.
__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Old 03-14-2005, 11:18 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Default

lol
my specs r:

Comapq MOBO 285515-001
Synapotics TouchPad and TouchStick
ATI Radeon 7500 AGP
40 Gig HD
CD-RW/DVD COMBO 24x12x24x16
Pentium 4-M 1.8GHz Processor
256 MB RAM PC2100 Double Data Rate (DDR266) SDRAM memory module - 2.5V core voltage
DVD/CD-RW Combo Drive
3.5" Floppy
15" XGA display
Integrated 10/100 network card
Integrated 56Kbps modem
11Mbps Wireless network card
__________________

Quote:
Ricer: from the latin word Ricarius meaning to suck at everything you attempt.
desiboi is offline  
Old 03-14-2005, 11:20 AM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Default

lol i kant get in da bios itz impossible. i need da password. i got it from my dad who got it from sum1 about 1500 km away
__________________

Quote:
Ricer: from the latin word Ricarius meaning to suck at everything you attempt.
desiboi is offline  
Old 03-14-2005, 12:12 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 162
Default

First of all, I totally agree with tribalsun. If you want someone's help, give them the proper info first.

Secondly, you can reset the BIOS password using jumpers.

Just search it on google.
__________________
http://www.eraserinc.com/ims/pic.php?u=5VNS3T&i=103
Advanced Geeks - Advanced Technology Forums.
Have a technical question that no one here has an answer to? Ask certified professionals! Try us out!
We need your help!
AdvancedGeeks.com requires knowledgable mods and users to help handle a variety of tasks. PM me for more info.
caseyc is offline  
Old 03-14-2005, 12:50 PM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Jul 2004
Location: Manchester, UK
Posts: 1,909
Default

if you are using WindowsXP, then it will throttle down the processor as i it feels getting hotter.

but I'll recommend get is serviced from Compaq centre, may be your thermal Diodes are malfunctioning, which is a average case in notebook pc's.

have u dropped it in past?
__________________
Intel Core2Quad 2.66Ghz 12MB L2-Cache
4096MB DDR Kingston Hyper-X
GigaByte GA-P35-DS3R
XFX 9600GT AlphaDog
Seagate 2 X 320GB SATA2
LG L246WH Flatron 24"
Sony DVD-RW
Blind_Arrow is offline  
Old 03-14-2005, 02:58 PM   #8 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Default

I think ur rite about da throttiling down thing arrow. it doez happen. It went to 1.2 GHZ b4. i thiught sumthin screwed up with SpeedFan. THen i restarted my laptop. it wuz bak at 1.8. but i want 2 semi perm it at 1.6 or 1.5
__________________

Quote:
Ricer: from the latin word Ricarius meaning to suck at everything you attempt.
desiboi is offline  
Old 03-14-2005, 03:01 PM   #9 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 1,363
Default

what do u mea by dropped it? u mean like falling from sumtin' cuz dat happenz lotz of timez lol. Itz my stupid lil bro. when he getz pissed he triez 2 damage every1 of my valuable stuff i.e. my laptop. once da battz came out 2. dey could b malfunctionin' (da diodes)
__________________

Quote:
Ricer: from the latin word Ricarius meaning to suck at everything you attempt.
desiboi is offline  
Old 03-14-2005, 03:11 PM   #10 (permalink)
Wizard Techie
 
Join Date: Oct 2004
Posts: 4,010
Default

please do not use the text talk, as it is annoying to read, and does not look inteligent.

And for amd its cool 'n' quiet which does the underclocking. Intel has something like that, but I can't remmeber what it is called.
__________________

__________________

Cisco CCNA, Comptia A+, 1/3 through CCNP
Trifid is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 09:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.