Computer Severly overheading once I installed soundcard... - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 01-01-2004, 11:59 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 1
Default Computer Severly overheading once I installed soundcard...

I know how crazy this has to sound but.. My computer was running fine... avrg case temp at 20-30 Degrees Cel and my CPU temp ranged from the High 40's to low 50's. I just got a Creative ZS 2 soundcard and installed it yesterday, then my system seemed to just go crazy. Once I turned on the computer, it stayed on for about 1 minute and then it would crash. Then I restarted the computer a few minutes later and went into the BIOS then went to "Hardware Monitor" then WHAMM I saw the CPU temp was at 90 Degrees Cel and then about 5 seconds later it crashed.
Ok.. I'm no Computer Enginner but.. I don't see how a $90 Sound card can cause my CPU to jump 40-50 Degrees Cel. I'll try and give a detailed example of what happens when I boot up..

Normal load screens....
Monitor Loses Signal...
Computer Beeps...
Computer Crashes...
I cry....

System Specs :
3.0 Ghz P4
120 GB HD Western Digital 7200(?) RPM
nVidida FX5900 Ultra
512 Megs of PC3200 RAM
ASUS P4C800 Deluxe MoBo

...Also I was wondering if it were possible for the MoBo to be damaged during the install of the sound card, causing it to give false readings?

Thanks in advance for any help you can give!
__________________

Thundercleese is offline  
Old 01-02-2004, 07:16 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Nov 2003
Posts: 506
Default

It's possible that you set something loose during the installation like your CPU fan. check if it is working properly. Did the heatsink get banged during installation? Check if it is seated properly.
__________________
My gaming machine:

P4 2.8 GHz
2 X 512 MHz PC3200 in dual DDR mode
Intel D865PERL MOBO
integrated 6.1 MAX audio
Logitech duo MX mouse and KB
ATI RADEON 9800 PRO
zerozero is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.