Computer ran for a week and stopped - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 05-28-2003, 10:59 PM   #1 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default Computer ran for a week and stopped

I recently built a computer with an ABIT KT400 RAID MOBO and a AMD Athalon 2400+. It worked flawlessly for a week. Today i go to turn on the computer and when i press the power the light goes on for a second, the fans twitch and everything just stops. I dont think the PS is broken because there is still a light on the Motherboard. Any suggestions? Thank you
__________________

darthparth is offline  
Old 05-29-2003, 02:59 AM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Martin's Avatar
 
Join Date: Apr 2002
Location: California
Posts: 1,422
Default

For safety precaution, check to make sure your CPU fan is plugged into header 'FAN1' and not 'FAN2', however, there's some other possible causes to this, as it could be a short on the motherboard (or another failing device), or the fact that the PSU is dead - try with another PSU and check the results.
__________________

__________________
Martin's Page of Stuff

I judge you when you use poor grammar.
Martin is offline  
Old 05-29-2003, 09:47 AM   #3 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

hmmm, i'm also wondering if it could be that the processor somehow became unseated as well. As for the PSU, i don't have a spare, but i can tell you that once i turn on the power and the fans jerk, the PSU fan isnt spinning
darthparth is offline  
Old 05-29-2003, 09:49 AM   #4 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 338
Default

doesn't mean much. if the mobo isn't initializing properly, the psu may not turn on completely. you're going to have to troubleshoot it a bit. I'd recommend getting Abit on the phone to see if they can talk you through some things.
Seloce is offline  
Old 05-29-2003, 10:09 AM   #5 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

yea im not near my comp currently, but im assuming that the processor became unseated and the mobo isnt initializing completely to prevent damage to the processor
darthparth is offline  
Old 05-29-2003, 09:34 PM   #6 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

I think i figured it out (still away from it). The heatisink, mobo fan, and psu fan are all starting and then stopping. Recently the gel i had on the heatsink didnt apply properly to my processor. i guess that the gel is making the processor shut down since at BIOS i had a temperature autoshutdown. Since the light on the mobo urns on when i turn the power (before i press the on button), i can rule out a short in the mobo i assume. I will try to reseat the processor with new gel and hopefully it will work . I wont be home for another 12 hrs......so how does my idea sound?
darthparth is offline  
Old 05-30-2003, 09:51 AM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

I guess that may be the reason the PSU is automatically shutting down as well....
darthparth is offline  
Old 05-30-2003, 05:01 PM   #8 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

mobo had a short in it... had to RMA
darthparth is offline  
Old 06-04-2003, 01:38 PM   #9 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

Thanks for the help! I RMA'd got my money back and bought a cheaper motherboard with an nforce2 chip and many OC features works really well and it increased my 3dmark2001se score 1000 points lol
darthparth is offline  
Old 06-05-2003, 10:23 AM   #10 (permalink)
True Techie
 
Join Date: May 2003
Posts: 153
Default

I ordered from newegg.com they give their own warranty for 30 days before sending you over to the company. So I painlessly RMA'd with them and got a refund (their customer service is the greatest)
__________________

darthparth is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:55 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.