Computer Noises - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-14-2004, 11:42 AM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default Computer Noises

Hey all, i have got a problem with my PC. Thing is it used to run great, silent and fast. Problem is that now whenever i boot the machine up it makes a very loud WHIRING noise and doesn't stop. I have to switch the computer off, wait a minute and then switch it on again to get rid of the noise. (not restart, that doesn't work)

Anyone know what might be causing this problem and how i can combat it????

All drivers are updated, nothings been clocked, nothings been modified!

AMD XP 2.8, 2080ghz CPU
1024mb of Dual Channel DDR Ram
256mb FX5700
nForce 2 compatible Motherboard

- Cheers
__________________

__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 11-14-2004, 11:44 AM   #2 (permalink)
PowerQuest / Opera
 
TheMajor's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: Netherlands
Posts: 10,177
Default

Check your fans.
__________________

__________________
TheMajorMMX - Intel P200 MMX @ 225Mhz - V-Tech (PcPartner) Baby-AT mb w/ Intel Triton TX chipset - Nvidia Riva TNT2 M64 w/ 16MB - 256MB M-Tec SDRAM - Still running.....
TheMajor is offline  
Old 11-14-2004, 12:36 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Nov 2004
Posts: 3
Default

Power supply fans most likely or other fans
Hsiaog118 is offline  
Old 11-14-2004, 01:32 PM   #4 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

How would i check for any errors and/or fix them?

Would it require a computer technician as I'm not too good with the whole 'tech' style of PC's
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 11-14-2004, 01:39 PM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
ATIRAGEPRO's Avatar
 
Join Date: Mar 2004
Posts: 1,400
Send a message via AIM to ATIRAGEPRO Send a message via Yahoo to ATIRAGEPRO
Cool "Throw yow' fans up!..."

Sounds like your fans are causing something to rattle around in your computer. Make shure everything in your computer is screwed in tightley enough.
__________________


Quote:
Originally posted by bonehelm
WTF ROFLMAO !!!! WTF OMFG LOL !!!! PARDON THE ****KING CAPS IM SO ROFL NOW !!!

I just found out I\'ve been using direct X 8.1 since its out.
He who knows when enough is enough will always have enough... - Lao Tzu
ATIRAGEPRO is offline  
Old 11-14-2004, 02:59 PM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

I gave my comp a good dusting, if it continues to rattle i'll check the insides more thoroughly and see what i can find.

Cheers
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 11-14-2004, 03:01 PM   #7 (permalink)
True Techie
 
Join Date: Jan 2004
Posts: 139
Default

listen closing to see where it is coming from, most likely dust in your fans, or it could be your harddrive clicking (which is pretty loud) or a wire hitting a fan which makes an annoying noise and isnt too safe
__________________
amd 3200+ barton
gigabyte 7N400-L mobo
512 kingston
maxtor 40 gb
ati radeon 9600 XT
430 watt psu
thermaltake xtreme volcano 12 hsf
tOny mOnt4n4 is offline  
Old 11-15-2004, 01:48 AM   #8 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

Thxs for all your help, tonight when i get in i'm gonna check for the noise, then dismantle my Comp

Cheers
__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Old 11-15-2004, 04:20 AM   #9 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Jul 2004
Posts: 321
Default

try oiling your fans with some sewing machine oil.
__________________
|New|Gaming|System|2|Be|:

AMD 64 bit 3500+ Socket 939
MSI K8N Neo 2 Plat. Socket 939 mobo
Corsair TWINX1024-3200 RAM
Nvidia GeForce 6800 GT Graphic Card
Altec Lansing 5051 Speaker system
Creative Sound Blaster live 7.1
Maxtor SATA 200Gb HDD
Plextor PX-712A DVD¬ĪR/RW Drive
Wired Mouse/Keyboard by Logitech
Samsung 795MB Flat Screen CRT
Raidmax Scorpio 868W Casing
Antec Truepower 430 or 480
Thermaltake (Pipe101) Heatsink
Thermaltake Street Fighter Fan
derfist is offline  
Old 11-16-2004, 02:22 AM   #10 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 512
Default

After i dusted it the noise seems to only occur 1/3 times and only whilst its booting up. Anyone know what the problem might be?
Is it still to do with the fans?
__________________

__________________
AMD 64 X2 4200+ @ 2.2ghz
2048mb Corsair PC3200 RAM (2x1gb)
WinFast NF4SK8AA Motherboard
660GB HDD Capacity (3xHDD)
600w Enermax PSU
eVga 8800 GTS 320mb
Diabetic is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:17 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.