Cant install windows - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Closed Thread
Thread Tools Display Modes
Old 06-18-2004, 07:23 AM   #1 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 6
Default Cant install windows

I have recently baught a pc and am running a 120 gig SATA hard drive
it is all plugged in etc. how i got it from the shop, and it detects it at boot but when i go to install windows after caching all the files it says press enter to install and i do and it says error cannot find harddrive.

I am very new to SATA stuff and have had this machine put together for me the details are as follows
(this is in australia)

ASUS K8V-SE DELUXE VIA K8T800 Chipset SATA RAID USB 2.0 6 Channel Audio Gigabit LAN

AMD ATHLON 64 3400+ Retail Box

GEIL 512meg High Performance DDR400 with heatspreader
X2 in dual channell

MSI 8x DVD Burner MODEL DR8-A (MS8408A) Retail Box

Maxtor 120 gig 7200rpm SATA

ThermalTake VENUS 12 All copper high density (73 fins)

Any help would be appreciated

nitrouz_256 is offline  
Old 06-18-2004, 08:06 AM   #2 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: May 2004
Posts: 826

Wow, what a awesome machine u have.
No graphic card???
Ok, back to the topic.
U mean u brought 1 whole set from the shop or DIY???
Try check the SATA HDD whether the cable got lose or the power cord.

didi is offline  
Old 06-18-2004, 08:17 AM   #3 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 6

Yeah i have an X800 Pro but I ve checked th serial ATA connectors and windows installation says it cant detect no HDD
nitrouz_256 is offline  
Old 06-18-2004, 08:27 AM   #4 (permalink)
Super Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 348

Okay if you are getting this error: "No mass storage device found" or something similair, i think i can help.
First of all whats happening is that you need to provide windows with SATA drivers for it to be able to recognise the disk. Its the same with RAID and many SCSI drives. First of all look down the bottom when the blue XP install screen first comes up. It will say "Press F6 to install third party drivers". Press F6 and insert the floppy with the SATA drivers on it. You should have this disk from buying your machine. If you dont have the disk try going to the manufacturers website and downloading the drivers, then putting them onto floppy.

Anyway, once the drivers are properly installed windows setup should be able to detect your drive for the rest of the setup.

Hope this helps
sithspawn is offline  
Old 06-18-2004, 08:40 AM   #5 (permalink)
Ultra Techie
Join Date: May 2004
Posts: 826

problem solve, case close.

AMD Athlon 64x2 4000+
2GB Kingston DDRII667Mhz
MSI 256MB GeForce8500GT
Western Digital 160GB SATAII HDD
Maxtor 80GB 8M ATA133 HDD
17" Samsung 793Dfx Monitor
Win XP Pro
didi is offline  
Old 06-18-2004, 09:34 AM   #6 (permalink)
Newb Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 6

I need the drivers they wernt included when i bought the comp AHHHHRRRRHHH!!!!!!!!!
nitrouz_256 is offline  
Old 06-18-2004, 09:56 AM   #7 (permalink)
Junior Techie
Join Date: Jun 2004
Posts: 87

I had the same exact problem yesterday. This is what I found out, you need to get the SATA/Raid drivers off the mobo manufacturer. Asus made it easy, its in a folder on the cd, need to copy everything (files not folders) in the root that contains txtsetup.oem. Put it on disk, disconnect any ide drives you have in at the time. Start computer with windows xp diskettes, i will think you have an SCSI drive in and ask for the driver disk controller so it will be able to recognize it. If it still doesnt recognize, you will need the MaxBlast 3 cd, it will allow you to format the drive so that you can install windows on it. Thats how I did it. I noticed you said you needed maxtor drivers, meaning you need the cd? If so maybe maxtor has it somewhere on their website, good luck!

Current Computer Specs
Athlon XP 2200+ (266 FSB)
Asus A7N8X-E Deluxe
1GB Corsair PC2700 C2 Pro Series (2x512)
Thermaltake 11+ HSF
Asus GeForce 4 Ti4600 128mb
420 Antec TruePower
4x Plextor DVDRW
Soundblaster Live 5.1!
120gb Maxtor SATA 7200rpm
60gb Maxtor ATA/133 7200rpm

Currently building a new one (ETA July/August)
archon45 is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Our Communities

Our communities encompass many different hobbies and interests, but each one is built on friendly, intelligent membership.

» More about our Communities

Automotive Communities

Our Automotive communities encompass many different makes and models. From U.S. domestics to European Saloons.

» More about our Automotive Communities

Marine Communities

Our Marine websites focus on Cruising and Sailing Vessels, including forums and the largest cruising Wiki project on the web today.

» More about our Marine Communities

Copyright 2002-2015 Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 03:50 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.