Can an AGP improve performance? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Monitors, Printers and Peripherals
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 12-21-2011, 02:15 PM   #1 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Mexico
Posts: 22
Default Can an AGP improve performance?

Quick question here guys..

I'm improving my old 5106CL from Compaq, and it's inbuilt GPU is just crappy peaking at 20some mbps. I was told I can upgrade to a GeForce 6200, which is the most this motherboard will take.

At the moment youtube, WMP, Skype, Facebook animations, etc..etc.. are laggy. Youtube runs okay at 320p, but it lags a bit when I move the cursor. Skype videocalls are laggy, but not so much that it's choppy. WMP will sometimes cause a system lockup, forcing a restart.

A couple of people tell me all that requires CPU usage, not AGP usage, so it would be pretty much useless to get the 6200.
Other people.. including store salesmen, my cousin who is a computer technician, and a friend who is also a technician, tell me that an AGP WILL improve media performance.

I'm just looking for a solid answer before buying the video card because I don't have much money.

Thanks for your time.
__________________

Nineoniner is offline  
Old 12-21-2011, 02:27 PM   #2 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Can an AGP improve performance?

Websites like FB freezing is not based on your gfx card. Videos, however, will improve with a gfx upgrade.

A new CPU, and probably more RAM, will help it as well.

But the cost after updating all this, it will probably be more worth getting a new system.
__________________

__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 12-21-2011, 02:39 PM   #3 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Mexico
Posts: 22
Default Re: Can an AGP improve performance?

Quote:
Originally Posted by MindoverMaster View Post
Websites like FB freezing is not based on your gfx card. Videos, however, will improve with a gfx upgrade.

A new CPU, and probably more RAM, will help it as well.

But the cost after updating all this, it will probably be more worth getting a new system.
I'm aware, I am planning on building a system of my own, but I need something running good while I save money to do so.
Since SyncDRAM is pretty much obsolete, I'm getting a new motherboard that accommodates DDR2 or DDR3,and a new AMD dual core CPU. I already chose all the parts that will go into the new computer, but it will be months until I'm able to buy all of it.

I only care about Media to be honest. Smooth videocalling, playing Project 64, watching movies... that's not too demanding with an AGP right..?
Nineoniner is offline  
Old 12-21-2011, 03:23 PM   #4 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Can an AGP improve performance?

No is not to demanding, you can also look at pci slot too.

What OS are you on? XP?

Have you tried a reformat and install?

From the specs I've seen on thge 5106CL its mainly just getting tired. A new gpu will help, mainly as it will have the ability to do newer stuff.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-21-2011, 03:33 PM   #5 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Mexico
Posts: 22
Default Re: Can an AGP improve performance?

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
No is not to demanding, you can also look at pci slot too.

What OS are you on? XP?

Have you tried a reformat and install?

From the specs I've seen on thge 5106CL its mainly just getting tired. A new gpu will help, mainly as it will have the ability to do newer stuff.
Mmhm XP 32 Bit. And I've been wanting to, but I still can't manage to perform a backup to be honest. heh.
There's... this card in a PCI slot that I can't quite recognize, this computer didn't come with a Joystick slot. Only 4 USB ports, but in the 2000's. USB joysticks were rare, and expensive. So later a technician put this new card on the PCI slot claiming it was a video card. It had a slot for joystick, and also AUDIO inputs, and outputs for speakers, and a microphone.

Later when my cousin performed a checkup, he said ''Dude, you don't have a video card, why is your AGP slot empty?'' Then I realized that tech stole my ATI Rage, and just put this thing claiming it was a better GFX card.
Nineoniner is offline  
Old 12-21-2011, 03:38 PM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
MindoverMaster's Avatar
 
Join Date: Dec 2009
Location: /home
Posts: 12,212
Send a message via MSN to MindoverMaster
Default Re: Can an AGP improve performance?

If it doesn't have a VGA/DVI/HDMI/DisplayPort, it is not a graphics card.

And I use to have cards of your describing. I had the Creative sound cards.
__________________
Neowin.net Steam Account
MindoverMaster is offline  
Old 12-21-2011, 04:08 PM   #7 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Mexico
Posts: 22
Default Re: Can an AGP improve performance?

Thanks for replies guys. So to sum things up. A new AGP WILL improve video streaming, calling, movies, and low end videogaming. Right?
Nineoniner is offline  
Old 12-21-2011, 05:36 PM   #8 (permalink)
Grandfather of Techist

\_(ツ)_/
 
Trotter's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: The South
Posts: 31,301
Default Re: Can an AGP improve performance?

Yes. A video card will take graphical tasks from the CPU. GPUs are designed to do this so they are much more efficient at it. Just make sure that the card you get is better than your current onboard chip... but if the computer is that old that won't be a problem.

Oh, and "turbocache" is not a good thing... it uses part of your computer's own RAM for graphics.
__________________


My Rig: SABLE
Antec 300 Illusion / Antec EarthWatts EA650 650W / ASUS GeForce GTX 960 GTX960-DC2OC-2GD5
AMD FX 8320 x8 Black Edition / Gelid Tranquillo / MSI 970A-G43
Sandisk Ultra Plus 128GB / Samsung 840 120GB / WD Black 750GB / WD Green 1TB
2x4GB DDR3 1600 - 2x2GB DDR3 1600
Win10 Ent 64-bit - Mionix Naos 7000 Mouse - CM Storm QuickFire Rapid Mech Keyboard


R.I.P. Danny L. Trotter ... 14 Nov 1945 - 4 Sept 2009
Trotter is offline  
Old 12-21-2011, 06:59 PM   #9 (permalink)
 
patonb's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: In Gov't Regulated Cubical
Posts: 9,745
Default Re: Can an AGP improve performance?

I'm going to suggest you take some pictures and post them up.

I'm not comfortable suggesting anything till i get a better idea just whats going on in your computer.
__________________
Foldie = i5 6600kMSI Z170A M5 EVGA 970 SC Corsair H100 Corsair hx520 2x8gb GSkill Corsair 650D
Woohoo = L5639 @3.1Ghz EVGA SR-2 gtx 260-216 Hyper 212+ Corsair 1050hx 6x2gb Corsair XMS3 Blackhawk Ulra
Alienware 18 - SLI 770M 4700mq 16Gig

patonb is offline  
Old 12-21-2011, 09:47 PM   #10 (permalink)
Newb Techie
 
Join Date: Dec 2011
Location: Mexico
Posts: 22
Default Re: Can an AGP improve performance?

Quote:
Originally Posted by patonb View Post
I'm going to suggest you take some pictures and post them up.

I'm not comfortable suggesting anything till i get a better idea just whats going on in your computer.
I don't see how pictures would work, but have this:

AMD Athlon - Thunderbird 1.2 GHz

Motherboard is a Compaq 0708h

Graphic Interface

AGP Version 2.0
Xfer rate 4x

Memory
SDRAM 376 MB
Frequency 100.2MHz
__________________

Nineoniner is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Way to improve performance Screawns System Upgrades 3 11-26-2010 09:19 AM
How can I Improve my SLI performance? Goose New Systems | Building and Buying 9 03-10-2008 05:42 PM
How to improve computer performance? ReinisFMF Monitors, Printers and Peripherals 13 03-16-2005 11:24 AM
What will improve gaming performance dragonmstr Monitors, Printers and Peripherals 15 03-07-2005 08:10 PM
Want to improve PC performance.... scottcreme Overclocking and Modding 2 11-12-2004 11:52 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 12:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.